06 декември 2017

Френският пират Оливер Левасьор и неговата шифрограма

Французинът Оливер Левасьор ще остане с няколко неща в историята. Примерно днес в пиратските маскарадни костюми задължително присъства черната превръзка за око. В действителност това съвсем не е бил задължителен атрибут на някогашните истински пирати. Много малко от тях са имали такава превръзка - само тези с рана на окото. Един от тях е бил Левасьор, от него тръгва днешната "мода".

Нека обаче започнем от начало. Оливер е роден в Кале. Точната година на раждане не е ясна, но е в интервала 1688-1690. Той произхожда от богато буржоазно семейство. Има всичко и посещава най-елитните училища. Става морски офицер и дори получава висок чин от френския крал Луи XIV заради проявената смелост във войната с испанците. Именно по това време Левасьор получава нараняване на окото, което ще го принуди да сложи прословутата превръзка.


Войната обаче свършва и Левасьор е ужасен от възможността отново да се върне към мирния живот. Затова решава да "мине откъм тъмната страна". От кралски офицер става пират. Новата си кариера започва в групата пирати известна като "Летящата банда", чиято база е била на остров Насау в Бахамите. Годината е 1716 и младият Левасьор вече е капитан на собствен пиратски кораб. Флагът му е бил бял с черен скелет на него.


Това може би ви учудва. Общоприетата представа за пиратско знаме е черното с бели кръстосани кости и череп. За повече информация прочетете тази по-стара статия в Мистерика:

Произходът на пиратското знаме

През 1718 Левасьор е на косъм да бъде пленен от английския капитан Франсис Хум край източните Кариби. Оливер губи кораба си и с едва 60 от своите хора успява да се измъкне с малък едномачтов платноход. Течението ги запраща в западна Африка. Тук те продължават с пиратските си занимания. През 1721 Левасьор залавя португалски кораб натъпкан с неимоверни съкровища. Това е един от най-големите пиратски удари в историята.

След няколко години Левасьор се мести край бреговете на източна Африка в Индийския океан. Заловен е през 1730 и изпратен в Сен Дьони на остров Реюниън, където е обесен. Според легендата преди смъртта си Левасьор успял да хвърли криптирана шифрограма в тълпата и на висок глас да каже, че който успее да я разчете, ще открие къде е заровил съкровището си.

До днес никой не е намерил съкровището на Оливер Левасьор, а мнозина са се опитвали да разчетат кодираното съобщение. Има обаче няколко съмнителни момента. Дълго време има две шифрограми и не е било ясно коя е истинската. Накрая едната се доказва, че е фалшификат, но каква е гаранцията, че и втората не е такава? Някои смятат, че цялата история е измислица и Левасьор никога не е хвърлял никаква шифрограма.

Аз пък мисля, че може и да е хвърлил "кодиран" текст, но той да не води до съкровище и дори да не значи нищо. Това би било последното отмъщение на известният пират. Нахвърля нищо незначещи символи на лист хартия и лъже хората, че това са инструкции водещи към съкровище. Някои хора се връзват и цял живот пропиляват в търсене на несметните богатства.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Румънският "Сфинкс"
Засечено е ново скрито помещение в Хеопсовата пирамида
Питей - първият изследовател на Северно море

1 коментар:

 1. Много хубав пост. Интересното при съкровището на Левасьор са няколко неща. Според дневника му за това съкровище са го преследвали Тамплиерите.
  "We are not safe in Nassau. The home of the pirate republic is free of influence of Spain, England, and France but another worm has found its way into the fruit. Templars. The men chasing Bellamy, the men who are after our treasure... working from the shadows to gain control of the world. They are everywhere. Not only among armies and empires, also among pirates..."
  ―Levasseur in his journal, 1717.[src]
  Другият интересен момент е че според дневника му, съкровището не е само злато и ценни неща, а е съдържало и някакво устройство, което те наричат - Fragment of Eden
  "I have wanted to use our treasure, the Fragment of Eden as Bellamy called it, but I fear what may happen when I do... an object powerful enough to control men's minds, to bend their wills to mine. There will be no need to fight, no need to take risks or sacrifice the lives of my men. Any ship, no matter its size and guns, will be mine... Why should I deprive myself of such a tool? Why does it have to stay hidden?"
  ―Levasseur in his journal, 1717.[src]
  Ta интересен човек е бил този пират, а още по - интересни загадки ни е оставил :)

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)