05 декември 2017

Мравки могат да се телепортират?

Редовните читатели на блога знаят за моя интерес към мравките, тези забележителни социални насекоми. Писал съм какви ли не статии за тях в различните си блогове, отделно знам за истории, факти и теории, които (все още) не съм описал в "Мистерика". Признавам си обаче, настоящата история бе нова за мен и силно ме впечатли.

Айвън Терънс Сандерсън (1911 – 1973) е известен биолог, зоолог и писател, който освен всичко друго е имал силен интерес и към криптозоологията и паранормалното. През 1938 той и двама холандски учени били в Новия свят и изследвали мравките от рода Atta.

Малко важна информация за тези мравки. При тях царицата е много по-голяма от работничките.


Освен това Atta строят мравуняци от пясък, листа и други материали, като стените стават доста твърди, подобно на направени от цимент.


Често мравуняците имат по няколко царици и за да бъдат защитени, те биват затваряни в камери със съвсем тесни тунели, по които могат да минават само работничките носещи храна и отнасящи яйцата.

Една царица в камера нарочно отворена, за да бъде снимана:


По подобен начин Сандерсън и другите двама учени отваряли камерите, за да изучават мравките. Тогава обаче те установили нещо странно. Ако закриели отново камерата за малко и след известно време отново я отворели, царицата често пъти я нямало. Не се виждал никакъв рационален начин тя да изчезне - тунелите на работничките не били разширени, нямало начин царицата да е минала през тях. Екипът решил да изследва този феномен като боядише няколко царици с боя.

По думите на самия Сандерсън:

Докато камерата е отворена или пък отворът е покрит само със стъкло, нищо не се случва. Често пъти обезпокоената царица умира от стреса и работничките я разчленяват и постепенно изнасят от камерата. Понякога продължава да снася яйца и да си живее без да се притеснява, че камерата ѝ е била разбивана. Ако обаче покриеш камерата с нещо непрозрачно, дори и само за няколко минути, нещо необяснимо се случва. Царицата изчезва! След като дълбахме в един мравуняк с часове, стигнахме до една камера, в която намерихме жива нашата боядисана царица.

Айвън Терънс Сандерсън:


Източник

Как да си обясним тези странни наблюдения, ако не с телепортация? Вероятно все пак има рационално обяснение, но засега то се изплъзва. Телепортацията по принцип не се отрича категорично от науката, смята се, че такива внезапни прехвърляния вероятно стават на квантово ниво. Надеждите са един ден да овладеем този процес и да прехвърляме хора и товари мигновено от единия край на планета (вселената) до другия. А може би мравките вече са ни изпреварили? Чудя се дали само този род Atta владее телепортацията. През живота си съм виждал много мравешки преселения (даже мравките от мравефермата ми избягаха тази есен) - работничките и войниците пренасят яйца и ларви, но нито един път не забелязах самата царица кога се мести от едно място на друго. Възможно ли е тя за по-голяма сигурност да се телепортира?

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Левитират ли скали в кристална мина край Мена, Арканзас?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)