30 декември 2017

Улубурунско корабокрушение - едно от най-старите и богати корабокрушения

През 1982 търсачът на сюнгери Мехмед Чакир (Mehmed Çakir) се гмурка край бреговете на турския град Каш в Средиземно море. На 61 метра той попада на древно корабокрушение. То ще се окаже едно от най-старите и богатите корабокрушения откривани някога.

Извличането на всички артефакти се оказва къртовска работа. Необходими са 11 кампании всяка, от които продължаваща 3-4 месеца. Общо гмурканията са 21413. В началото на 90-те години най-накрая всичко е извадено.

Оказва се, че корабът е превозвал 20 тона товар. Артефактите са над 18 000. Най-ценният предмет е златният печат на египетската царица Нефертити.


Учените изчисляват, че корабът е потънал преди цели 3 300 години т.е. през 14 век преди н.е. Плавателният съд е бил дълъг 15 и широк 5 метра. Построен е от ливански кедър (дърво виреещо на територията на днешен Ливан, южна Турция и централен Кипър) по техниката със шипови сглобки, позната и от по-късните финикийски, гръцки и римски кораби. Всъщност това е най-старият кораб, при който е използван този метод.

20-тонният товар е включвал както сурови материали, така и готови стоки. Предметите носят характеристиките на поне 7 различни култури - Микена, Сиро-Палестина (предшестваща за Финикия), Кипър, Египет, Касити, Асирия и Нубия.

Част от превозваните стоки и натериали - 10 тона медни слитъци, абанос, стъкло (най-ранните запазени цели стъклени артефакти, сини дискове и цилиндри за инкрустиране на фаянс, на долната снимка), слонова кост, кехлибар, керамични съдове, терпентинова смола, щраусови яйца, зъби от хипопотам, златни и сребърни украшения и др.


Анализът на предметите предполага, че в късната бронзова епоха в Средиземно море е съществувала добре развита търговска мрежа, Тя е включвала Близкият изток, Кипър, южна Гърция, северна Африка и Египет. От време на време корабите са стигали дори до Сардиния.

Мореплаването и търговията определено са били доста добре развити в тази древна епоха.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)