27 декември 2017

От архивите: змията-цвете от Африка

Това е кратка статия излязла през 1852, до колкото разбирам в английски вестник, който пък на свой ред цитира италиански издания. Дори и след век и половина, тази новина е доста забележителна.

"Според някои италиански журнали, ново организирано същество е намерено във вътрешността на Африка, което изглежда формира непосредствена връзка между растителния и животинския свят. Тази сингулярна продукция на природата има формата на петниста змия. Влачи се по земята, вместо глава има цвете оформено като камбанка, която съдържа леплива течност. Мухи и други насекоми, привлечени от аромата на сока, влизат в цветето и биват пленени от лепящата субстанция. Цветето тогава се затваря и остава така, докато пленниците са смачкани и трансформирани в каша. Неразградимите части, като главата и крилата, се изхвърлят навън през два аспирални отвора. Растението-змия има кожа наподобяваща листа, бяло и меко месо, и вместо скелет от кости, има хрущялна рамка изпълнена с костен мозък. Местните хора го смятат за деликатесна храна.

Източник

Забележителна история, на която може би по онова време някои заклети скептици са се изсмели. Доколкото помня дълго време много учени са отричали въобще, че може да съществуват растения хранещи се с животни. Не можах да открия кога точно те са признати от науката, но може това да се е случило години след излизането на горния материал. Със сигурност през 1875 вече се е знаело за тях, защото Дарвин пише книгата си "Insectivorous Plants". Така че горната информация може да описва реално растение като венерината мухоловка например.

[Бележка под линия: Един читател на блога си отглеждаше мухоловка, не било трудно да се гледат в домашни условия, а освен това и се продават легално тук. Евтини са - между 10 и 20 лв]

Как обаче да си обясним приликите на описаното растение-същество със змия? "Влачи се по земята", бяло и меко месо, хрущяли. Дали това е реално същество все още неоткрито от науката? Дали никога вече няма шанс да бъде открито, защото е изчезнало? Все пак местните негри са го смятали за деликатес и може да са ги изплюскали всичките. А може всичко това да са грешки при превода от италиански и натрупване на преувеличения. Самият италиански вестник може да е взел новината от друг източник - примерно арабски. Преводите не са никак лесни, в това съм се убедил отдавна. Макар да разбирам добре английски, в горният текст имаше няколко тънки момента. Почти съм сигурен, че те се дължат на това, че едно време са се използвали други фрази, а не днешните.

Ето пример. Нарочно оставих в горния текст думите "сингулярна продукция", защото те са буквален превод на "singular production". Много по правилно бе да използвам "единно творение". Тогава изречението би звучало така:

"Това единно творение на природата има формата на петниста змия".

Днешните англичани също не биха използвали production (продукция), самите те биха използвали creation (творение).

Сега си представете, че преводачите на тази история (от италиански на английски и евентуално от някакъв друг език на италиански) е трябвало не просто да се борят с чуждия език, ами и с остарели наименования, защото няма гаранция, че първоизточникът е от 1852. Може някой италианец да е изровил арабски текст от преди цял век и да го превел през 1852.

Мхм....както обикновено има доста начини да се обясни и тази история, които обаче се свеждат основно до два - рационално и аномално обяснение. Едното - грешка в превода, нечии измислици, зле описано реално растение. Другото - неоткрит реално съществувал (и дори все още съществуващ) хибрид между растение и животно, дори "демон" и "паранормано същество" също можем да дадем като обяснения.

Между другото, първата запазена статия в Мистерика е посветена именно на хищните растения:


Казвам "първата запазена", защото преди нея имаше поне още 1-2 други статии, но след време реших, че не са достатъчно добри за високото ниво, което искам да има блога и затова ги изтрих.

Daydreamer, авторът пишещ епизодично в блога, също има добри статии по темата за растенията-убийци:

Човекоядните дървета на Мадагаскар

Вампирската лоза от Централна Америка

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)