23 декември 2017

Писма в бутилка

Предполагам знаете какво е "писмо в бутилка". Някакво съобщение поставено в затворено стъклено шише и хвърлено в морето.

До скоро основно си мислих, че хората правят това предимно за забавление. В писмото пише адреса на изпращача и който го намери може да започне кореспонденция по пощата. Оказва се всъщност, че "писмата в бутилка" служат и за доста сериозни цели.

Преди, още в пиратски времена, се е случвало корабокрушенци на някой остров да пуснат такова писмо с надеждата, че някой ще го намери и ще дойде да ги спаси. Учените пък използват този метод, за да изследват океанските течения. Всъщност едно от първите "писма в бутилка" е пуснато именно с такава цел. През четвърти век преди н.е. гръцкият философ Теофраст пускал такива бутилки в Атлантическия океан, за да провери хипотезата, че той се влиза в Средиземно море, а не обратното.


Научни факти. Може би някои (по-млади) читатели ще се зачудят как древните гърци са имали стъклени бутилки. Не се чудете, стъклото е едно от най-старите човешки изобретения. Ако става за въпрос, дори и пластмасата е била позната под някаква форма:Аз пък се чудя друго. Защо Теофраст е слагал листчета в бутилките, не му ли е било достатъчно да пуска празни шишета? И после се замислих, че вероятно го е правил, за да различи своите бутилки от шишетата хвърляни в морето от пияниците. Защото съм сигурен, че и през 4 век преди н.е. е имало доста пияндета :D

През 16 век в Англия, по време на царуването на Елизабет I, е имало специална длъжност - отварач на океански бутилки. Не знам защо, на някой "гений" му хрумва идеята, че английските шпиони във Франция ще изпращат тайни съобщения на родината си по този начин. Че те са ваши шпиони, не сте ли се разбрали предварително ще пращате ли или не шпионски данни така?! Звучи абсурдно, но всеки човек различен от споменатия "кралски отварач", който отворел такава бутилка, можело да бъде наказан много жестоко.

Drift Bottle Project пък е научен проект от Канада, който през 2000 г. пуска цели 6400 бутилки. Това е едно от най-масовите бутилкопускания. Целта е да се изследват морските течения около Северна Америка. За 12 години са намерени 264 от тези шишета, което е 4 процента от общата бройка.

Ето част от бутилките:Писмото с най-дълго време между пускането му и намирането му е едно хвърлено през 1906. Бутилката е открита едва през 2015. След цели 108 години (на снимката).


Историята на това писмо е следната. Между 1904 и 1906 британският морски биолог Джордж Паркър Бидер III пуска хиляди бутилки в Северно море. Отново целта е изследването на морските течения. Тезата на Бидер е, че те текат от изток на запад. Оказава се прав. Интересното е, че цели 55 процента от бутилките са открити.

През 2015 пенсиониран пощенски работник намира едно от шишетата на германски остров. В него има пощенска картичка и бележка, която казва, че ако пратят тази картичка на Морската биологическа асоциация в Плимут, Англия, ще получат един шилинг.

Този институт все още съществува и немецът решил да прати картичката макар, че проектът е от преди век.


От 1971 във Великобритания не се използват шилинги след парична реформа. Биолозите обаче изнамерили един и го пратили на германеца. Спазили обещанието дадено от Бидер преди век.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)