19 декември 2017

Най-старата напоителна система изглежда е в Китай

Лянчжу e неолитна култура съществувала в периода 3400 г. пр. н.е. – 2250 г. пр. н.е. Тези хора са живеели в делтата на река Яндзъ, която е в днешен Китай. Екип от учени и археолози е изследвал техните земи в периода 2009 - 2013. Откритията са наистина интересни.

Тези древни хора са успели да изградят напоителна система покриваща 300 хектара (бел. прев. - един хектар е площта на квадрат със страна 100 метра). Според научните оценки, за построяването ѝ са били необходими 3000 човека, които да работят цяло десетилетие. Това е доста бързо, като се има в предвид с какви "примитивни" (според официалната наука) сечива са разполагали.


Преди откриването на тази напоителна система, се е смятало, че първото подобно съоръжение е изградено в древна Месопотамия. Китайските канали и бентове обаче ги предшестват с около 200 години. Това не значи със сигурност, че Лянчжу е по-старо общество от човешките култури населявали Близкия Изток - просто по-рано са построили своята напоителна система.

Още преди 2009 за Лянчжу се е знаело, че са били добри строители - те са известни със своите каменни стени, къщи, пристанища, работилници, олтари и гробници. Освен това са и добри занаятчии - тъчели са коприна, лакирали са предметите си и са използвали шипови съединения при сглобяването на дървени елементи.

Ето какво е шипово съединение:


Най-известни са обаче техните изработки от нефрит, основно "конг" (琮) - квадратен цилиндър с кръгла вътрешност и "би" (璧) - широк диск с отвор в центъра.


Според днешните учени тези предмети са имали единствено обредно значение, използвали са се в ритуали. На мен пък удивително много ми приличат на машинни елементи. С това обаче едва ли биха се съгласили "експертите" понеже тогава ще трябва да признаят, че неолитните култури не са били толкова примитивни, колкото се смята.

Вярно, някои от нефритените предмети имат допълнителни украси по тях, но и така пак ми изглеждат като част от някаква машинария.


Източник

1 коментар:

  1. Приятел, много е интересна тематиката на статиите, които публикуваш. Внимавай с превода на текстовете! Геометрията, по- точно в стереометрията няма фигура квадратен цилиндър има призма с вписан цилиндър, чието сечение е квадрат с вписан кръг. Успех!

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)