14 декември 2017

Масивна пещера намерена под Монреал

Определено тази новина е забележителна. Монреал не е някое провинциално градче, той е вторият по големина град в Канада. Преди два месеца пещерни изследователи са открили масивна пещера, чиято възраст се оценява на 15 000 години, още от времето на последната ледена епоха. Подземната кухина е дълга поне 200 метра и на места таванът е на цели 6 метра височина. Ширината средно е около 3 метра.

Тази галерия се оказва свързана с друга, добре известна пещера (Свети Леонард, Saint-Léonard Cavern), която хората посещават от десетилетия. Досега проходът просто не е бил отворен.

Това откритие е дело на двама ентусиасти (на долната снимка), които години наред са били сигурни, че Свети Леонард има тайно разклонение. Въпрос от мен - от къде са били толкова сигурни? Може би са попадали на стари секретни писания, в които се разказва за тайната пещера.


Интересен е и методът, който тези двама веселяци са използвали, за да открият пещерата, отново сякаш много добре са знаели какво търсят. Те са използвали радиестезична багета, спорният инструмент, с който се търси вода.

Повече за радиестезията и това дали е мит или реално действащ метод съм писал тук:


Радиестезичната пръчка работи (ако приемем, че наистина работи) само там където има вода. В новооткритата пещера действително има МНОГО вода. От къде двамата търсачи са знаели това? След като багетата се е раздвижила, те са започнали да копаят през меката стена и са стигнали до пещерата.


Пещерата е толкова дълбока, че стига до водоносния хоризонт на почвата, наричан още и аквифер.


Прекъсване за научна информация. Една читателка отбеляза в последната анкета (обобщение на отговорите скоро), че предпочита да чете повече статии с научна информация. Идеята ми хареса.

Аквиферът е тази линия под която, ако изкопаете дупка тя ще се запълни с вода. На този принцип работят кладенците. Те се копаят докато преминат с няколко метра водоносния хоризонт. От стените започва да прокапва вода и кладенецът се запълва до нивото на аквифера. Приемете това като водно ниво на почвата. То не е постоянно и се мени - знаете, че кладенците може да пресъхнат, тоест хоризонта е спаднал. Нещо интересно - преди няколко години няколко месеца подред често валеше, годината беше мокра. Тогава аквифера се вдигна почти до земната повърхност. Достатъчно беше да спуснеш един метър кофата в кладенеца и тя се пълнеше с вода.


В новооткритата пещера двамината изследователи дори са използвали на места кану, за да продължат напред. В един момент са стигнали до води дълбоки поне 5 метра. Отказали са се засега да продължат напред. Не е ясно до къде продължава пещерата, какво има напред и дали под водата няма други тайни тунели водещи до други неизвестни помещения.

Източник

Гледам снимките от новата пещера и си мисля колко прави са част от стените. Сякаш изсечени от някого...но експертите твърдят, че тази пещера е дело на природата, хм...имам своите съмнения в научното обяснение. Но дори е да е съвсем естествена тази пещера, откритието е пак забележително - винаги съм се впечатлявал от подземните тайни, знам че и други читатели харесват тази тема. Какви ли още неща се крият под нашите градове и села?


2 коментара:

 1. Сега като прочетох това за водата, се сетих че имам подобна случка.
  Преди 3-4 години с приятели ходихме често в едни пещери близо до града, казваха им Змейовите дупки(може би има някаква легенда). Входът беше много тесен и дълбок и това ни даваше стимул постоянно да се мушкаме навътре.
  След като влезеш се откриваше една огромна камера с много прилепи и изкопи от проучвания. Имаше и една дупка пълна с вода, а в нея някой беше оставил нещо като метър(личеше си че не е някакъв обикновен метър, може би има специални такива), та издърпахме го и видяхме че е доооста дълга тази дупка. После пушихме по 1-2 цигари както обикновенно и си тръгнахме.
  Не след дълго пак бяхме там :D, но този път дупката беше празна, нямаше вода... Бяхме 6 човека, аз и още един само с поглед се разбрахме че ще се влиза в тази дупка.
  Взехме си телефоните с фенери и газ. Другите останаха в голямата камера да ни чакат и нашега им казах че ще излезем от друго място и ще ни чакат цяла вечност там.
  И така..още първите метри в този тунел-дупка разбрах какво е чувството да не можеш да дадеш назад. Малко се бяхме пооплашили с моя човек обаче така и така няма връщане поне да перем напред с всички сили. Беше тясно и много кално, миришеше на мокра пръс и камъни :Х(постоянно потисках мислите си за буболечки и разни такива), усещах и скалата над мен как раздърпваше бавно тениската ми. След може би 10-20мин усетихме че тунелът свърши. Чуваше се стичаша се вода и нищо друго. Беше много яко, не виждаш нищо понеже фенера на нокиата не е от най-добрите и чуваш само вода. Като слепци само опипвахме скалите и така излязохме от тунела и пред нас застана една нова за нас камера, и пак много прилепи.
  Имаше и стара бутилка каменица?!?!? Не питайте как и откъде...Незнам.
  След като разгледахме камерата дойде моментът на паника...И моя човек каза:
  -и ко ся...и се изхили.
  Седнахме да си починем малко.И докато си почивах гледах бутилката от бира и се чудих как така е дошла чак дотук. Писна ми да я гледам и я хвърлих насреща с мисълта че ще се счупи(доста глупава постъпка в пещера).Да ама не.Бутилката не се счупи а се заби сякаш в някакъв пясък с големи камъчета.
  Станахме и отидохме да видим. Беше нещо като насип. Поразровихме го и то започна да се свлича надолу като ся показа светлина отгоре.
  -Аааа кефф. Без много да му мислим почнахме да копаем и излязохме от пещерата.
  От малък обикалям там и познавам района, бяхме много близо до входа от който влязохме. Върнахме се и евала :D
  Тез дето ни чакаха напрао останаха без думи...и това е.
  Между другото неможахме да разберем откъде се чува водата. И най интересното! В тунела имаше едно цвете?! Приличаше на дълго кокиче и беше със много светло зелено стъбло.
  Не съм запознат с растенията в пещерите ама мисля че не би трябвало да е живо там, все пак беше пълен мрак.
  И малко ни се караха после след като се похвалихме, защото сме пушили вътре!!!
  И като цяло през есента ми казаха да не ходим в пещерите защото имало спуснати газове, отровни за човека

  Това е моята първа история писана някога.
  Съжелявам че е малко така не редактирана ама съм на работа и бързам.
  Надявам се да ви харесва.
  Благодаря.

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)