26 септември 2017

Имало е мравки с метални челюсти!

Тази новина първоначално доста ме усъмни - мравки с метални челюсти?! Затова проверих източника ѝ - оказа се научно / академично издателство, а не някой жълт сайт. Затова считам, че е достоверна, макар и може би малко пресилена.

В Мианмар са открили фосил на 98 милиона години - мравка завинаги застинала в парче кехлибар. Този неизвестен досега вид е кръстен Linguamyrmex vladi в чест на Влад Дракула.


За разлика от съвременните видове, Linguamyrmex vladi има челюсти, които се отварят и затварят вертикално, а не хоризонтално. Това значи, че тези мравки са се хранили от изтичащите течности от набучените на челюстите им врагове. Днес няма такива мравки, съществуват видове с напълно прави, като рамената на ножица, челюсти, но и те се отварят и затварят хоризонтално.

Това обаче не е най-странното при този изчезнал вид. Челюстите им са подсилени с високо съдържание на метали - основно желязо, цинк и калций, макар че до колкото схванах не са изцяло метални. Това би било сензация - животински части изцяло от метал, тогава направо бих си помислил, че Linguamyrmex vladi са генетично модифицирани от древна извънземна цивилизация посетила Земята. В случая обаче говорим за голямо наличие на метали, така както примерно в човешките и животинските кости има калций.

Самите учени също са били озадачени от откритието си и са си помислили дали не става въпрос за външно замърсяваме тоест металът да се е насложил върху челюстите. Никоя друга част на мравката обаче не показва наличие на метали, ако беше замърсяване, то щеше да полепне навсякъде. Така че, явно самите челюсти съдържат метал.

От къде са се взели тези метални елементи? Според учените самият организъм на мравката ги е отделил от течностите, които е поемала от убитите жертви. Предполагам знаете, че и в човешката кръв има известно количество желязо. Представям си колко други насекоми трябва да убие една мравка Linguamyrmex vladi, за да направи челюстите си метални.

В материала в Mysterious Universe авторът завършва статията си с думите, че е доволен, че този вид е изчезнал. Аз пък точно на обратно, съжалявам, че вече го няма, щеше да е интересно!

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мравките са декодирали шифъра на термитите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)