06 октомври 2016

Поверия за насекоми - пчели

Преди време имах поредица с различни вярвания за редица храни. Сега започвам такава за някои насекоми.

В някои страни от централна Европа има следното народно поверие свързано с пчелите. Момиче, което иска да провери до колко ще ѝ е верен бъдещия съпруг, трябва да го разходи покрай пчелен кошер. Ако той бъде ужилен от пчела, няма да и много верен.

В гръцкия фолклор се казва, че ако пчела кацне на главата ти, това значи, че ще имаш много успешен живот. А ако пчела докосне устните на дете, то ще стане прекрасен поет / поетеса.

Във Великобритания и Ирландия се вярва, че ако пчела лети около дома ти или жужи на прозореца, скоро ще имаш посетител. Ако обаче някой убие пчелата, гостенинът ще донесе лоша вест.

Във Великобритания още се вярва, че пчелите са много чувствителни и трябва да се говори възпитано с тях. Ако пък искаш да прогониш пчела, трябва да я напсуваш и тя ще се махне, защото не понася лош език. Ако собственикът на кошер умре, на пчелите трябва много внимателно да се каже за това, иначе те могат да напуснат кошера, да спрат да правят мед или да умрат.

Понякога във Великобритания и в Америка, където е пренесено това поверие, хората стигат до там, че приемат пчелите за част от семейството и те присъстват на сватби и погребения, дори им дават от сватбените торти.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)