18 юли 2016

Вярвания за таралежа

Таралежът е едно животно срещащо се в Европа, Африка и Азия, на което не се обръща толкова внимание в митовете и вярванията на различните народи, колкото примерно на кучето, котката, дори на рибата (символ свързван някога с християнството). Все пак има вярвания и за Ежко-Бежко, както това животно се нарича в българските приказки.

Древните египтяни са познавали два вида таралежи - пустинният (Paraechinus aethiopicus) и дългоухият (Hemiechinus auritus). Също като скарабеят, са го смятали за символ на прераждането. Вероятно това се дължи на навика на таралежите да се крият по дупки и пещери, когато няма много храна и да се показват отново в по-добри времена. На египтяните това им е изглеждало като връщане от света на мъртвите.

Пустинен и дългоух таралеж - двата вида срещащи се в Египет:


Древните египтяни са правели амулети с формата на таралеж, те обаче не са достигнали популярността на която са се радвали амулетите-скарабеи.


В Монголия, за разлика от Египет, таралежът има лоша слава. Смятало се е, че ще донесе лош късмет, ако влезе в дома ти. Това поверие може би се е зародило, заради това, че таралежът обикновено ходи с главата надолу, тоест не му се вижда лицето. За монголците това значи, че крие нещо, че не е честно създание. Това вярване е отразено и в една детска монголска приказка наречена "Умният малък таралеж". За жалост тя не е разказана подробно в оригиналната статия, от която превеждам, но общо взето историята е следната. Живели трима приятели - вълк, лисица и таралеж. Веднъж те видели как от чувал в една каруца изпада една слива. Тримата приятели се скарали кой да я изяде. Таралежът излъгал вълка и лисицата не веднъж, а два пъти и в крайна сметка той взел плода.

Все пак монголците са ползвали кожите на таралежите за защита. Слагали са ги на дверите си и са вярвали, че прогонват змии. Същото са вярвали и египтяните за техните амулети. Вероятно това се дължи на факта, че таралежите се хранят със змии.

Статуетка от Египет:


На Британските острови таралежът има дори още по-лоша репутация отколкото в Монголия. На ирландски думата за това животно значи "малкото грозно нещо". В Средновековието селяните са вярвали, че таралежите крадат мляко от кравите, както и яйца. В това последното между другото има известна истина.

Европейски таралеж:


Най-лошото средновековно вярване е било, че таралежите всъщност са прикрити вещици. Затова са ги преследвали и убивали, правели са го включително и властите. През 1566 английският парламент гласува да плаща по три пенса за главата на всеки убит таралеж. Отделно църквата също е давала награда.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Вярвания за храни и напитки - картофи
Вярвания за храни и напитки - риба-тон
Вярвания за храни и напитки - зеле

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)