08 юни 2016

Ларс Митанк - едно мистериозно изчезване от България

През годините в блога съм описвал редица изчезвания от разнороден характер. В това число на хора, кораби, места (Ресторант Х) и дори цели селища (Мистериозно изчезналата колония Роаноук). Отделно от това така наречените "изчезнали цивилизации" са цяла самостоятелна тема. Ако говорим за хората, някои от изчезналите не са намирани никога, други са откривани живи или мъртви, но обстоятелствата около времето, в което ги е нямало, никога не се изясняват (Странният случай с Клаудит Сучон (1978)).

За някои изчезвания не е сигурно, че въобще са се случили, твърде вероятно е просто да са градски легенди (Изчезването на Дейвид Ланг). Други са напълно истински, но се свързват с прояви на паранормалното (Развитие по случая Валентич?). Трети са странни и зловещи без в тях да се намесват свръхестествени сили (Едно съвременно необяснено изчезване).

Не съм предполагал обаче, че и България ще влезе в хрониките на крайно мистериозните изчезвания. Но както се казва - никой не е застрахован. Всичко може да се случи навсякъде.

Става въпрос за германеца Ларс Митанк изчезнал през 2014 докато е на лятна почивка в България. Следва описание на събитията. Ползвал съм различни източници в опит да съставя най-пълна картина на случилото се. Някои от детайлите се различават и дори си противоречат в отделните източници, което внася известно объркване. Със сигурност полицията отдавна е изяснила точните събития, те трябва да са известни и на близките на Митанк, както и на частният детектив, който е нает да го търси. Но ние не сме от този кръг хора и затова трябва да се задоволим с това което е писано по новинарските сайтове, колкото и неточни да са описани подробностите в тях.

И така, 28-годишният тогава Ларс Митанк пристига в България на 30 юни 2014 заедно с група туристи на компанията TUI. Те са настанени в хотел "Вива" в курорта "Златни пясъци" и както много други свои сънародници участват в така наречените алкохолни турове из заведенията в комплекса. По време на една такава обиколка из баровете Митанк попада в сбиване между футболни фенове и едното тъпанче му е спукано. Тук идва първата неяснота. От начина на представяне в някои сайтове може да се остане с впечатлението, че германецът случайно е попаднал в мелето, един вид сбили са се враждуващи фенове на два отбора и Митанк е бил на неправилното място в неправилното време. Поне един сайт категорично заявява, че Ларс е бил активна страна в конфликта. Като фен на Вердер Бремен, той се е сбил с привърженици на Байерн Мюнхен. Ако това е истината, не е ясно тези фенове на Байерн какви са били - логично е да са били германци също като него. Всичко това може да изглежда като подробност, но може би има отношение със случилото се в последствие.

След нараняването на ухото му, Митанк посещава доктор, който му предписва антибиотика Cefuroxime 500 и му казва, че заради травмата не е безопасно да лети със самолет. Това е и причината Ларс да не замине обратно за Германия с другите от групата на 7 юли. Така Митанк остава сам. Около 6 ч. сутринта на 7 юли Ларс напуска хотел "Вива" и взема такси в посока Варна, за да отиде на лекар - не е съвсем ясно дали това всъщност не е вече описаното посещение при доктор или е второ. Лекарят предписва "Цефзил". Нова неясна подробност, освен тази дали е ходил при двама доктори - два различни лекарства ли е пил?

Както и да е, след посещението при доктора на 7 юли Митанк отново се връща в хотел "Вива", вероятно, за да вземе багажа си. Малко по-късно през деня, той отново взема такси и моли шофьора да го закара до евтин хотел. Настанява се в "Колор" - градски хотел в централната част на Варна. Там прекарва част от нощта. От тук нещата започват да стават мистериозни. Посред нощ започва да се обажда на майка си (според един сайт праща съобщения). По телефона той звучи изключително притеснен. Отново има известни разминавания в различните източници какво точно е казал. Според някои той твърди, че кредитната му карта е блокирана, че го следят четирима непознати мъже и се страхува за живота си. Те дори го били питали какви са хапчетата, които пие. Късно през нощта на 7 срещу 8 юли майка му Сандра Митанк прави неуспешен опит да деблокира картата, за да може синът й да си купи онлайн билети за предстоящото пътуване.

Ларс напуска "Колор" около 1 ч. през нощта на 8 юли, явно уплашен от нещо. Малко след това се обажда на майка си, за да й каже, че отново е бил преследван от четирима фенове на "Байерн", които са го наричали "бременска свиня" и "нацист". "Говореше тихо, каза че е в скривалище на високо място и трябва много да внимава, защото може да падне от високо и да се убие", гласи информацията, дадена от Сандра Митанк. Според нея в това телефонно обаждане синът й е споделил, че иска да стигне до летището във Варна, за да отиде отново на лекар там (за втори или за трети път?) и отново да пита какво точно представлява лекарството, което му е изписано. Други важен въпрос - четиримата непознати мъже, които са го питали в хотела какви лекарства пие, същите четирима фенове на "Байерн" ли са, които са го преследвали след като е напуснал хотела? Още по-важен въпрос - тези футболни запалянковци дали са същите с които се е бил преди няколко дни? Ако да, как са го намерили - случайно ли са попаднали на него или са го следили и издирвали?

Където точно прекарва останалата част от нощта и кое е това "високо място", където се е крил, не е ясно. Факт е, че в 5 ч. сутринта на 8 юли младежът успява да се добере с такси до летище Варна. На камерите се вижда как съвсем спокойто влиза в пътническия терминал. От там отново се свързва с майка си и й съобщава, че ще отиде на лекар, но няма никакви пари. "Това ми се стори странно", пише в сведенията си Сандра Митанк, "защото през нощта ми беше казал, че има достатъчно пари в брой". Междувременно майка му е успяла да купи със собствената си кредитна карта два електронни билета на името на сина си - единият за полет от Варна до Германия (летището не е отбелязано) и втори за автобус до Хамбург. Ларс Митанк е трябвало да излети в 16.20 ч. на 8 юли и да пристигне в Германия в 21.45 ч. същия ден.

По време на посещението си при лекаря Митанк е изглеждал нормално, макар и доста притеснен. След като настоял да пътува въпреки здравословното си състояние, той е бил помолен да подпише декларация, че ще лети на собствена отговорност и въпреки предупрежденията, че това може да се окаже фатално. В този момент Ларс внезапно напуска на бегом лекарския кабинет като оставя там багажа си, документите си за самоличност, както й мобилния си телефон. Какво го плаши толкова, че да го накара да побегне? Декларацията, която му дават да подпише? Какво си е помислил? Че искат подписа му, за да го вкарат в някаква нечиста сделка? Според друг сайт Митанк е изпаднал в паника, когато до лекарският кабинет се приближил човек облечен като "строителен работник".

Това са кадрите заснети от охранителните камери на летище Варна. Вижда се как влиза съвсем нормално в терминала и как напуска бягайки от сградата.От този момент нататък следите на Ларс Митанк се губят. Последно очевидци твърдят, че са го видели да се прехвърля през оградата на летището и да се насочва към близката гора.

За горния преразказ на историята ползвах следните сайтове:

Изгубен ли случаят "Намери Ларс Митанк"

The Mystery Disappearance of Lars Mittank

People who mysteriously vanished from airports

Ето как е изглеждал Ларс Митанк по време на изчезването си и как е възможно да изглежда една година по-късно:


Няколко други негови снимки:


Мистерията свързана с Ларс Митанк може да се раздели на две части - на какво се дължи странното му поведение преди да изчезне и какво се е случило с него след като напуска летището.

Да започнем с първия въпрос и няколкото възможности, за които се сетих.

1) Всичко разказало по телефона от Ларс Митанк е истина. Наистина непознати мъже са го следили и преследвали с неясна цел.

2) Всичко е плод на фантазията на Митанк. Очевидно младежът е изпитвал силна параноя, но какво я е отключило? Към този вариант спада версията, споделена от Велислав Бонев, управител на сдружението "БСА – Бодигард анд секюрити асосиейшън". По време на алкохолните турове, вероятно без да забележи, Митанк е погълнал синтетичен наркотик с продължително действие.

"Това не е изключение, каза Бонев. Според информацията, с която разполагаме, Ларс не е употребявал наркотици преди това. Не е бил и пристрастен към алкохола. Имал е стабилна работа в електроцентрала, имал е нормално за възрастта си поведение. Точно в такива случаи обаче, при поемане на синтетична дрога, може да се получи ефектът на т.нар. изпържване. При него наркотикът отключва параноични реакции и води до продължителни депресии и страхови неврози".

3) Третият вариант ми се струва най-малко вероятен и чисто хипотетичен, няма доказателства в негова подкрепа, но едно сериозно разследване не бива да изключва нищо. Митанк може да не е страдал от параноя и да не е бил под въздействие на наркотик, но въпреки това да говорил по телефона неверни неща за "четирима непознати мъже вървящи след него". Тоест съвсем съзнателно да е лъгал. Сещам се за един единствен вариант при който това има смисъл - да е планирал сам "изчезването" си и да е искал да обърка хората, които ще тръгнат да го търсят.

А сега да видим какво може да се е случило с Митанк след напускането на летище Варна и как се развива историята следващите месеци. Много от долните хипотези са свързани с горните предположения.

Сандра Митанк обявява награда за информация свързана с изчезналия ѝ син, която достига 40 000 евро (80 000 лева). Заради наградата през 2015 хора от София се обаждат с твърдението, че Митанк живее като клошар в столичен парк. Това би се вързало с версията за изпитан силен психологически стрес и загуба на паметта (под въздействие на наркотик или поради друго събитие). Софийският клошар е сниман и фотографията е изпратена в Германия. Макар че се виждали само ухото и части от лицето на "Ларс", експертите заключават, че има вероятност 80 на сто това да е издирваният вече година младеж. Частният детектив Гютик и майката Сандра пристигат в София за разпознаване. Когато обаче отишли в градинката и намерили снимания клошар, се оказало, че той е почти пълен двойник на Ларс, но бил българин. Това само по себе си е доста странно съвпадение, но не помага да се разреши голямата загадка.


Друга версия е, че заради травмата на ухото и невъзможността да лети, както и заради страха му, че е преследван, Митанк е тръгнал на автостоп към Германия. Това ще е доста трудно - да не забравяме, че той си е оставил всичките си пари и документите си в лекарския кабинет на летището, но все пак не е невъзможно - питайте каналджиите и бежанците. В подкрепа на тази версия говори съобщението, че е бил видян в нашата северна съседка:


Ако приемем тази версия за вярна, очевидно той се е провалил в опита си да стигне на автостоп до Германия. Колкото е бавно да се придвижва, досега да се е добрал до своята родина. Може би нещо му се е случило? Може би някъде по пътя са го нападнали местни бандити с цел да го оберат? Видели са обаче, че няма пари и са го убили, а тялото са скрили някъде в някоя затънтена местност. А може и диви зверове да са го атакували, не подценявайте вълците на Трансилвания. Дали не е убит от трафиканти на хора? Ето един чисто хипотетичен сценарий - Ларс някак си се свързва с каналджии, които прекарват бежанци към западна Европа. Няма пари и им обещава да им плати когато се добере до Германия. Това би обяснило как е успял да напусне без документи България и да стигне до Румъния. Каналджиите знаят как стават тия работи. По някое време обаче трафиканите се изнервят, искат да им плати колкото се може по-скоро. Ами ако ги вкара в беля, ако е поставено лице и ги издаде на полицията? Убиват го, за да се отърват от него, тялото е добре скрито...

Следващата версия е толкова тип "жълта новина", че дори няма да я коментирам, ще дам само линк:

Германецът Ларс отвлечен от перничанка?

Последният вариант е свързан с описаната по-горе трета възможност - нарочно да се е държал налудничаво, за да заблуди хората, които биха тръгнали да го търсят. Просто е искал да замете следите си, за да отиде на определено място - като Сирия или Украйна например.

И в двата конфликта участват много чужденци, те се бият на страната на всяка от враждуващите сили. В Украйна чужди граждани подкрепят както украинските сили, така и про-руските сепаратисти. В Сирия чужденци има сред редиците на "Ислямска държава", кюрдите, бунтовниците, Асад, Ал Кайда. Много от тях, когато биват убити, биват заравяни в общи гробове без да се знае кой е погребан там. Ако това се е случило с Ларс Митанк, то истината за него едва ли някога би излязла наяве.

Спокойно можех да поставя точката на този материал тук. Реших обаче да го продължа с още допълнителна информация. Може да ви се стори странно, но ако не всеки ден, то почти всяка седмица изчезва по някой българин. От къде знам ли? Достатъчно е да се зачета в новините. За Ларс Митанк се сетих след като една редовна читателка на "Мистерика" ми спомена за него на 6 юни. През същия ден попаднах на цели две новини свързани с изчeзвания:

Мъж се е изгубил в Лозенска планина (намерили са го жив и здрав)

МВР продължава издирването на 39-годишен мъж от София (в неизвестност от 8 ноември 2015 година)

Освен това следя един профил в Туитър, който дава информация специално за изчезнали българи, там се публикуват съобщения доста често:

Безследно изчезнали

Положението е страшно, твърде често чезнат хора! Някои ги намират живи и невредими, някои сами бягат (особено деца). Други никога не ги откриват, а на трети намират мъртвите им тела. Някои случаи са обгърнати в мистерия. Ето само няколко примера:

Изчезването на студента от Пловдив остава мистерия

Същият бе намерен по-късно мъртъв, но това не разплете загадката:

Откриха мъртъв изчезналия студент от Пловдив

Мистерия! Изчезнал в Перник - изплува удавен в Сарафово

Мистерията с художника, който подпали картините си и изчезна, продължава

Едва ли някой от тези случаи има връзка с Ларс Митанк, но кой знае, може пък да се намери обща следа или поне идея защо се случват толкова много изчезвания. Криминалистите много добре го знаят това. Не случайно когато изчезна българският режисьор Захари Паунов, германският детектив Андреас Гьотик, който издирва Ларс Митанк, се заинтересува от случая.

Не е ясно къде е засечен последният разговор на изчезналия режисьор Паунов

За незапознатите - в последствие Паунов бе открит мъртъв.

*************************

И така какво можем да направим?

Първото и най-важното - не изчезвайте! Виждате, че дори в България, страна в Европа, стават често изчезвания. Не ходете на съмнителни места сами и предупреждавайте близките си къде отивате и кога се очаква да се приберете.

Второ, отваряйте си очите. Знам, че много от читателите на "Мистерика" го правят и без да им го напомням. Много (особено по-младите читатели) обичат да търсят мистерии. Дори са ми пращали снимки от затънтени места, които са снимали. Обикновено ги предупреждавам да са внимателни и да не ходят сами (особено нощно време), но някои не ме слушат :) Аз самият понякога ходя на "изследователски разходки". Така че, ако ходите на експедиции, освен за НЛО, духове и странни същества, вече се оглеждайте и за странни хора - особено за русоляви 30-годишни скитници с отнесен поглед, говорещи само на немски. Може би Ларс Митанк все пак си е загубил паметта и все пак живее някъде като горски отшелник....

Накрая няколко снимки на зловещи или най-малкото странни места, изпратени ми от читатели или заснети лично от мен:
ПОДОБНИ СТАТИИ:
Дали човекът-козел от Поуп Лик е взел поредната си жертва?

3 коментара:

  1. Това ми напомня за момчето от Американското посолство. Много въпросителни има и там. Развалени камери точно в този момент-колко удобно...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, точно за този случай става въпрос. Днес попрегледах инфо за него, до никъде са стигнали с разследването. Горките му родители...:(

    ОтговорИзтриване