30 март 2016

Легендарната земя Пунт

В древния египетски град Атрибис, намиращ се на североизток от съвременния Бенха, се намира един храм построен от Птолемей XII. В него има един барелеф, който изобразява митичната страна Пунт. Виждат се множество дървета и тропическа растителност, нещо твърде различно от египетската пустиня. И до днес сред учените няма пълно съгласие къде точно се е намирал Пунт и до колко е истинска.По времето на дванадесетата династия в Египет била популярна една притча наречена "Историята на моряка-корабокрушенец".

"Внезапно аз чух тътен като от гръмотевица, помислих че са морските вълни. Дърветата се разлюляха, а земята се раздвижи. Открих лицето си и видях змей наблизо ... неговото тяло бе покрито със злато ... това бе принцът на Пунт"

Змеят, който се представил като "Господаря на Пунт" изпратил моряка обратно в Египет с много злато, подправки и екзотични животни.

Вярва се, че египтяните действително се посещавали някакво далечно място наречено от тях Пунт между 2450 г. пр. н.е. и 1155 г. пр. н.е. От там те се снабдявали със злато, ароматна смола, африканско черно дърво, абанос, слонова кост, диви животни и дори роби.

Около 1477 г. преди н.е. египетската царица Хатшепсут изпратила морска експедиция до Пунт. Това пътешествие е изобразено на барелеф намиращ се в Деир ел-Бахри (част от днешен Луксор). Изобразени са 5 кораба с общо 210 моряка. Те превозват злато, дървета и екзотични африкански животни като жирафи, маймуни и леопарди. В морето около корабите са изобразени различни риби като някои от тях са идентифицирани като такива живеещи покрай брега на Африка, а други покрай брега на Арабския полуостров.

Това създава известно объркване къде точно се е намирала земята Пунт - в Африка или в Арабия. Най-вероятно обаче това понятие е обхващало части и от двете, както е показано на долната графика.


И въпреки се барелефа и легендата ясно показват, че до Пунт се е стигало по вода, дълго време учените не са вярвали, че древните египтяни са можели да строят здрави морски кораби за далечни плавания. Смятало се е, че са стигали по суша до Пунт, където и да се е намирала тази земя. През 2011 обаче е направено интересно археологическо откритие, което доказва, че египтяните са били и добри корабостроители, а не само строители на пирамиди.

В пресъхнала лагуна на брега на Червено море са открити останките на древно пристанище. В поредица от издълбани от човека пещери са намерени все неща свързвани с мореплаването - разнороден дървен материал, такелаж, варовикови котви, кормилни гребла, тръстикови рогозки, кедрови дъски, както и най-старият морски кораб намиран до този момент. Това откритие отхвърля всякакви съмнения, че египтяните са стигали до Пунт по море.

Една година по-рано, през 2010, е направено друго откритие. В гробници в Долината на царете са намерени мумии на маймуни павиани на около 3000 години. Те са били домашни любимци на аристократите в Египет. Павиани живеят в Еритрея, Етиопия, Йемен, Уганда и Мозамбик. Чрез ДНК анализ на мумиите е установено, че те са най-родствено близки с днешните маймуни живеещи е източна Етиопия и Еритрея. Е, дали това е решаващото доказателство посочващо точното местоположение на Пунт?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Митът за викингските шлемове с рога
Странна животинска мумия намерена в Турция
Конкистадори в Северна Америка

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)