09 октомври 2015

Изгубеното кралство Сагеней в Канада

Добре известна е легендата за Елдорадо, митичният златен град, който конкистадорите търсели в Южна Америка. Не толкова известно е, че подобна легенда има и за Северна Америка. Става въпрос за митичното кралство Сагеней.

През 1534 френският изследовател Жак Картие пристига на Нюфаундленд. Той картографира част от източното крайбрежие на днешна Канада, а земите, които посещава, обявява за френска територия. Картие (на долния портрет) взема двама местни индианци със себе си и ги откарва във Франция.


През 1535 Картие предприема ново пътешествие към Северна Америка като взима със себе си двамата индианци, които е довел предишната година във Франция. Когато стигнали до американския бряг, французите навлезли в континента по реката, която днес носи името Сейнт Лоранс. Тогава, на 13 август, двамата индианци започнали да говорят, че разпознават тези земи и са на не повече е от два дни път до кралство Сагеней. Тогава за първи път европейци чули това име.

Въпреки, че уж Сагеней бил на "само два дни път", в продължение на цял месец Картие не успял да стигне до него. Най-далечната точка до която стигнал са островите, които днес са заети в по-голямата си част от град Монреал. Времето обаче се влошило и затова през октомври Картие се върнал назад в Стадакона, столицата на племето ирокези от което били и двамата индианци придружаващи френския изследовател. Ето карта на маршрута на Картие:


Поради ледовете, Картие и екипажът ми се принудили да прекарат зимата при ирокезите. Индианците понякога разказвали на френските си гости за Сагеней. Според тях тези земи били богати на злато, мед, рубини и всякакви други ресурси. Жителите на Сагеней били многобройни, почитали закона, имали бяла кожа и руси коси и се обличали като европейците.

Зимата била сурова и голяма част от французите починали от скорбут. Може би всички щели да умрат, ако индианците не ги научили да варят кора от местните дървета и да се лекуват. Вместо благодарност обаче, Картие накарал (а според някои направо отвлякъл) вожда на индианците Донакона да дойде с него във Франция, за да разкаже за Сагеней на френския крал. Крал Франсоа I бил силно заинтригуван от историята и мислил да организира нова експедиция. Тогава обаче започва войната с германската Свещена Римска империя. Самият Донакона умира във Франция далеч от родните си земи и своето племе.

Поредната европейска война най-накрая свършила и през 1541 французите организирали нова експедиция начело на която отново стоял Картие. Имал задача да намери митичното кралство Сагеней. Изглежда обаче след две години френският крал се усъмнил какви ги върши Картие и назначил Жан Франкоа де ла Рок за управител на канадските територии.

Интересното е, че с името на Жан Франкоа се свързва друга интересна история описана в блога:


Когато през 1543 Жан-Франкоа пристигнал в Канада (явно след като бил изоставил Маргарита на Острова на Демоните), Картие му показал диаманти, злато и перли като твърдял, че са от Сагеней. Въпреки това новият управител настоял лично да посети мястото. Когато стигнал там, той намерил "точно нищо". Така на легендата за изгубеното кралство Сагеней уж била сложена точка.

Остава обаче да се запитаме от къде се е появила тази история. Една вероятна версия е, да е измислица на някой. Двамата индианци, които посетили Франция с Картие и после се върнали, са първите, които споменават за Сагеней. В продължение на година те са имали възможност да опознаят европейците, колко им е да им щукне идеята за хора с "руси коси и европейски дрехи" живеещи сред канадския пущинак. После когато се събрали отново с племето си, двамата индианци разказали за своята лъжа на другите индианци и те продължили да разпространяват измислицата сред белите гости. Ако цялата история е индианска измислица, то каква им е била целта? Дали е било просто шега? Дали на двамата индианци им е било скучно и са разказвали на Картие небивалици? Дали са искали да се направят на много важни пред европейците, твърдейки, че знаят, че наблизо е митичния Сагеней? А може би това е вид отмъщение за това, че са ги отделили от родните места? За времето прекарано във Франция, индианците са разбрали как белите ламтят за злато. Достатъчно е да им подхвърлиш една идея като Сагеней и да гледаш със смях как алчните французи се скитат из шубрака в търсене на някакви несъществуващи богатства.

Друга вариант е в основата на историята да стои самия Картие, или най-малкото да я е подел след разказа на индианците. Организирането на експедиция до Америка не е евтино начинание. Може би при първото си посещение на новия континент Картие е видял, че тази дива земя няма да предложи кой знае какво. Дали не е подшушнал на вожда на ирокезите да разказва за несметни богатства пред френския крал? Явно му се е искало на Картие пак да посети Канада и да е управител там, в далечната земя, където кралят трудно ще му се бърка. Тази версия за лъжата на Картие се подкрепя от това, че е показал злато и диаманти на новия управител и е твърдял, че са от Сагеней.

Има и други възможности. Известно е, че доста преди "официалното" откриване на Америка, викингите са посетили Нюфаундленд, а някои смятат, че са стигнали и доста навътре в континента, чак до Големите езера. Дали Сагеней не е индианска легенда предавана от поколение на поколение, един вид фолклорен спомен за белите посетители дошли от морето?

Най-невероятно звучи, по времето на експедициите на Картие действително да е съществувало богато кралство някъде навътре в пустошта. Какво обаче е станало с него за тези няма и десет години между 1535 и 1543? Казват, че в джунглата на Амазонка има още много неоткрити тайни, дали и канадските вековни гори не крият все още нещо?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Лайонес - легендарният потънал английски град
Потвърдена градска легенда: тунелите под Пуебла, Мексико

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)