29 октомври 2015

Магическата Хинатуанска река във Филипините

На филипинския остров Минданао има една забележителна река. Нейното име на английски е "Hinatuan" и понеже не намерих официален превод на български реших да я нарека "Хинатуанска река". Тя не е много дълга, едва няколко стотин метра, но е свързвана с много легенди и феномени.

Водата на тази река е кристално чиста, плувците дори изглеждат така сякаш се носят сред въздух. Може да се види дъното, което на места е на няколко десетки метра. Повърхността на реката обикновено е гладка и бавно подвижна, ненарушавана от никакви вълни - тя сякаш е стъклена повърхност. Гледайки снимките много хора вероятно биха си помислили, че са фотошопирани, но това не е така.На много места по дъното на реката могат да се забележат проходи и пропасти. Те водят към подземна пещерна система, която за първи път е посетена през 1999 от пещерен гмуркач на име Алекс Сантос. През 2010 пещерите са изследвани от трима човека - Алфонсо Аморес, Бернил Гастардо и Емги Гилермо. Те откриват множество камери, каверни и фисури, както и още тунели водещи към неизследвани места. Аморес ще води още 6 експедиции посветили се на изследването на тези пещери. При последната изследователят ще почине от сърдечен спазъм. Други обаче продължават проучването на пещерите и до днес. Смята се, че това което е открито е едва малка част от целия огромен подземен комплекс.

Местните легенди разказват, че чистотата на реката се пази от водни духове, феи и други митични същества, а според някои те не просто са пазители, те са самите създатели на Хинатуанската река. Според преданията тези създания, както и много русалки, се веселят във водата през нощта. Има хора, които твърдят, че са ги зървали.

Но не само самата вода е населена със свръхестествени същества. Брегове са дом на духовете на природата известни като енкантос, нещо подобно на европейските елфи. Те обикновено живеят в големи дървета като акацията например. Те също често са виждани от местните хора. Примерно един баща и син разказват как веднъж при пълнолуние са видели две красиви жени да се къпят в реката. Когато обаче двете красавици усетили, че са наблюдавани, те изчезнали във водовъртеж от светулки. Интересно е, че освен местните хора, и много туристи твърдят, че са виждали странни същества.

Макар и като цяло добри и красиви, водните духове и същества имат и зла страна. Те не позволяват на някой друг (освен тях) да се къпе след залез слънце в реката. Нападат всеки дръзнал да го стори. Много от необяснимите удавяния в реката са приписвани на свръхестествените същества.. Това суеверие е толкова силно, че властите са наложили забрана за нощни къпания. Дори през деня отделни части от реката са недостъпни. Най-вероятно, защото те са по-опасни заради бързеи и други естествени причини, но легендата разбира се твърди, че там духовете са по-агресивни.

Странното е, че понякога плувци се оплакват от странни болки, обриви, одрасквания след като са плували в реката. Дали това се дължи на самовнушение? Местният фолклор твърди, че тези следи са причинени от водните създания и това се случва най-вече на тези, които не се отнасят с уважение към природата. Понякога има и по-зловещи случаи - плувци разказват, че са били сграбчвани и дърпани към дълбините от невидима сила. Дори и да не плуваш в реката, а само да стоиш отстрани на брега, пак не си в безопасност, ако не се отнасяш добре с природата. Според легендата горските духове ще те примамят навътре сред дърветата и ще се загубиш безвъзвратно.

Друго предание е свързано с рибите, които плуват в реката. Рибарите разказват, че те са почти неуловими и са ги виждали как минават като духове директно през мрежите им. Ако някой постави воден капан, на следващия ден ще го намери разнебитен и унищожен. Въпреки това, ако все пак някой някак си успее да улови риба, то той ще бъде сполетян от много лош късмет. Разказва се една история за един местен рибар, който уловил в реката неземно красива риба. Сложил я на показ в аквариум в селото си. На следващия ден обаче той тежко се разболял. Докторите не можели да разберат какво му е. Накрая неговата жена върнала рибата в реката и човекът се оправил все едно никога нищо не му е било.


Освен митовете и легендите, които вероятно са просто измислици, Хинатуанската река е свързана и с няколко реални загадки.

За разлика от повечето реки, тя е соленоводна. Изглежда водата идва някак си от Тихия океан през подземните пещери, след което отново се влива в него. Точният механизъм така и не е разгадан. Не е ясно и как запазва чистотата си.

Друг загадъчен аспект са огромните риби, които идват в точно определен час, за да ги хранят хората. Всеки ден по обед се бие камбана, което е сигнал за плувците да излязат от реката. Когато няма никой във водата, пускат по високоговорители мелодия известна като "химна на Хинатуанска река". Тогава се появява голям пасаж от риби. Работници назначени от властите започват да хвърлят ориз и нарязани парчета месо, октоподи и скариди във реката. Това трае около час, след което рибите отново изчезват. Остават единствено няколко от обичайните по-дребни риби да плават бавно наоколо.


Всичко това е превърнало реката в популярна туристическа атракция. Около нея са изградени ресторанти и други заведения, има и десетки места за сядане за тези, които си носят собствена храна и са дошли на пикник. В реката са излети циментови стъпала за по-лесен достъп от брега, а някои части са обособени като детски басейни. Изградени са пътища за по-лесен достъп до местността с мотоциклети или коли. Назначени са водни спасители, които да се грижат за плуващите. Предлагат се разходки с лодка. Властите мислят още повече да разработят мястото като туристическа атракция. Някои местни хора обаче се опасяват за местната природа от всичкото това застрояване.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Легендарната река текла някога в пустинята в Арабия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)