26 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Патасола (Южна Америка)

Това е едно легендарно създание, което има известни прилики с други две същества вече описани в поредицата - Ла Лорона и Сихуанаба. Въпреки това има и много отличителни черни, което говори, че не е просто разновидност на друга легенда.

Патасола е дух/демон, който приема женски образ, за да съблазнява самотните ловци и дървосекачи в горите. Често се явява в образа на техните любими. Когато обаче мъжът се приближи, създанието показва истинския си вид - на еднокрако зло същество. Патасола напада и убива жертвите си, след което поглъща плътта им и пие тяхната кръв. Така прилича до известна степен на вампир.

Патасола живее в планини и гъсти гори. Примамва жертвите си обикновено през нощта. През деня блокира и заличава преки пътеки в джунглите и горите, дезориентира ловците, мами ловджийските кучета. Въпреки лошата си слава Патасола е възприемана и като пазител на природата, гората и горските животни. Тя убива хората защото брани своето царство.

Най-отличителната черта на това създание е, че единият и крак не е цял, въпреки това "тя" се движи доста бързо из джунглата. Според някои версии на легендата, тя има също така само една гърда. Патасола може да приема образа и на животни - обикновено голямо черно куче или крава.

Когато е доволна Патасола се качва на върха на някоя планина или дърво и пее следната песен:

"Аз съм повече от сирена
Аз живея сама в света
И никой не може да ми устои
На пътя, в дома
На планината и в реката
Във облаците и в небесата
Всичко което съществува ми принадлежи"

За произходът на Патасола има различни легенди. Според една от тях, тя е била лоша жена, която е убила сина си и затова е наказана да се скита в горите. Според друга, тя била жестока жрица, която се отнасяла зле както с мъжете, така и с жените. Затова била убита от хората, които мачкала. Те я разсекли с брадва и хвърлили единия и крак в огъня. Третата по популярност легенда разказва, че тя била жена, която изневерявала на мъжа си с неговия работодател. Когато мъжът разбрал убил и двамата - и жена си и шефа си.

Някои фолклористи мислят, че легендата за Патасола е измислена от жените, за да плашат мъжете си, когато отиват в гората. Да не се приближават до други жени мислейки си, че е легендарното чудовище.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)