25 октомври 2015

Нова каста: мравки-крадци

Предполагам знаете, че при много видове мравки има различни касти - работници, войници и царици и мъжки. Изследвайки колонии в Коста Рика обаче учените са установили наличието на каста на крадците.

Това не е нещо ново, от поне 20 години науката знае, че поне при два вида Ectatomma ruidum (на снимката) и Messor aciculatus има мравки, които се промъкват в съседни мравуняци и крадат храна. Винаги досега обаче се е смятало, че тези мравки са част от работничките.


Научният екип обърнал повече внимание на мравките, които крадат храна от съседите, и стигнал до извода, че това не са работнички, това е цяла отделна каста. Около 5 процента от мравките в изследвания мравуняк принадлежат към нея.

Крадците, за разлика от другите мравки, имали доста по-скрито поведение. Винаги се придвижвали внимателно и потайно. Когато ги докоснеш, замръзват на място, след което тръгват в обратната посока. Ако ги хванеш докато пренасят открадната храна, те веднага я пускат и гледат да се освободят от нея. Мравките-работнички не правят така, те стискат пренасяната от тях храна и не искат да я дават по никакъв начин.

Понякога крадците биват залавяни от войниците в мравуняка в който са се промъквали. Странно, но последствията не са жестоки за тях - просто ги изнасят навън, на около метър и ги пускат. Това може би се дължи на миризмата им. Всяка мравешка колония има специфична миризма чрез която се разпознават мравките от нея. Мравките-крадци обаче имат мирис, който е смесица от този на собствената им колония и на тази, която обират. Това им позволява както да се промъкват в чуждите мравуняци, така и да бъдат разпознавани в своя.

Дали кастата на мравките-крадци съществува само при споменатите два вида? А може би е доста по-разпространена, просто досега не ѝ е било обърнато внимание.

Източник

А аз докато четох тази статия не можех да се отърся от асоциацията с компютърните ролеви игри (role playing games). В тях имаме класове герои като войни и крадци (а в някои игри има и фермери). Ето, че и при мравките има такива касти! Коя ще е следващата мравешка каста извадена като от игра? Може би магьосници, лечители, стрелци? Леле, как звучи мравка-магьосник! Впрочем мравки-стрелци вече има, те са част от войните при някои видове. Тези мравки свиват коремчетата си и изстрелват струя мравешка киселина срещу нападателите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)