20 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Мае Нак Пра Канонг (Тайланд)

Мае Нак Пра Канонг или просто Мае Нак (Лейди Нак) е дух от съвременния тайландски фолклор, който се ползва с голяма почит. Нещо повече, това може би е единственото привидение в света, което си има светилище / храм тоест издигнато е почти до статуса на божество.

Самата история на Мае Нак има доста версии и е доста объркана. Ще се опитам тук да предам най-популярната. Тя била красива девойка живяла през 19 век край канала Пра Канонг в Банкок. Когато била бременна, нейният съпруг Мак бил извикан в армията и пратен на война. Той бил сериозно ранен, а през това време Мае Нак и бебето умрели при трудно раждане. Мак все пак оживял и когато раните му били излекувани, се завърнал в къщи. Там го чакала милата му жена и детето. Съседите се опитали да го предупредят, че това са духове, но той не им вярвал.

Един ден Мае Нак приготвяла традиционно тайландско ястие Нам прик (Nam phrik), но изпуснала един зелен лимон. В бързината да го хване, тя удължила ръката си, така както никой човек не би могъл да го направи. Мак най-накрая разбрал, че е вярно това за което го предупреждавали съседите му, които междувременно взели загадъчно да умират. Макар и ужасен, мъжът се овладял и решил да намери начин да се измъкне без да се издаде, че е разбрал истината. Същата вечер той казал, че ще излезе навън, че му се пикае и избягал в нощта.

Когато разбрала, че Мак е избягал, Мае Нак тръгнала да го гони. Почти го настигнала, но той се скрил зад един местен храст (Blumea balsamifera) за който се твърди, че прогонва духовете. След това Мак се скрил в един местен храм. Безсилна да влезе в него, Мае Нак се върнала при канала Пра Канонг и започнала да тероризира местните хора. Един силен екзорсист успял да хване духа ѝ и да го затвори в буркан, който хвърлил във водата. Едни рибари обаче намерили буркана и освободили духа без да знаят какво има в него. Този път един преподобен монах успял да хване духа в парче кост, която зашил към пояса си, та да не може никой да я вземе и да освободи Мае Нак отново. Казват, че днес този пояс все още съществува и е притежание на кралското семейство.

В друга версия на историята монахът разговарял с Мае Нак и я убедил доброволно да отиде в Отвъдното като и обещал, че един ден тя ще се събере отново със съпруга си Мак. Именно от тези версии на легендата идва голямата почит към Мае Нак Пра Канонг. Нейната любов към Мак била толкова силна, че тя отказала да си отиде от този свят и останала да посрещне съпруга си като дух. Тя щяла да продължава да му готви и да се грижи за него, ако той не бил разбрал истината.

Историци са проучвали легендата и изглежда историята се базира на истински събития. В края на 19-век действително съществувала жена на име Нак, тя била дъщеря на местен владетел, била омъжена и вече имала един син. Докато мъжът и бил на война, тя починала при раждането на второто им дете. Изглежда синът и се опасявал, че баща му ще се ожени отново и ще живее с мащеха. Измислил призрачната история, за да го плаши с това, че жена му е още наоколо и го наблюдава. Момчето дори по тъмно се обличало в женски дрехи и хвърляло камъни по преминаващите лодки.

Днес на Мае Нак е посветен храм край канала Пра Канонг, в него централно място заема нейна статуя на която е изобразена заедно с детето си. Хората идват и оставят малки дарове като цветя, плодове, играчки за детето ѝ. Обикновено това са жени, които се молят за лесно раждане или за това мъжете им да се отърват от военната служба. Други дарове в чест на Мае Нак са живите риби, които се купуват в кофи с вода и се освобождават в канала.

Светилището:

Пускане на риби и лотуси в канала в чест на Мае Нак:


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)