18 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Сихуанаба (Централна Америка)

Това поверие е разпространено основно в Хондурас, Салвадор, Гватемала и Коста Рика, в по-малка степен и в други латиноамерикански страни.

Сихуанаба е свръхестествено същество, което може да изменя формата си. Примамва хората като в гръб изглежда като хубава жена. Когато обаче я приближат, тя се обръща и разкрива конското си лице. В някои версии на легендата лицето ѝ е череп.

Често пъти е виждана край водни басейни като реки и езера. Понякога се къпе гола, а друг път е облечена с леки бели дрехи. Понякога вместо да се къпе, пере дрехите. Обикновено се появява в тъмни, безлунни нощи. Понякога, за да е по-сигурно, че мъжът ще се хване на номера, Сихуанаба се преобразява не просто в хубава жена, ами в тяхната собствена съпруга. Когато жертвата е дете, демонът приема образа на майка им.

Интересното е, че съществото не убива пряко жертвите си, те умират от страх в мига в който видят истинското и лице. Ако не умрат, полудяват.

Обикновено традиционните методи прогонват съществото - като да направиш кръстния знак с ръка пред нея. Също и да захапеш мачетето си - това прогонва както съществото, така и страха от него.

Произходът на самото име Сихуанаба не е изяснен, смята се че идва от някой от местните индиански езици. Вероятно обаче легендата е възникнала след пристигането на испанците (а според някои е донесена от самите тях), защото по времето на пристигането на европейците, в Америка е нямало коне - ще е необичайно да се появи легенда за жена с лице на кон, след като индианците не са знаели какво е кон.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)