12 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Шубин (Украйна)

В миньорските градове в Донбас, Украйна има интересно поверие. Според него в рудниците живее дух наречен Шубин. Обикновено той е добър и помага, но според някои версии на легендата е опасен и зъл.

Има основно две версии от къде произхожда името Шубин. Според едната в края на 19-ти век живял човек с такова име, който бил собственик на мина. Той имал дарбата да предсказва срутванията на галерии и изпусканията на метан. Преди всяка смяна, той слизал в мината и ако усетил нещо лошо, предупреждавал миньорите. Днес духт му продължава да прави същото.

Много днешни миньори твърдят, че са виждали със собствените си очи този дух. Един примерно разказва, че веднъж докато бил под земята, светлината угаснала. Миньорът бил в пълна тъмнина, загубил ориентация и не могъл да намери изхода. Налегнало го отчаяние, но внезапно видял светлина напред. Приближил се и видял, че призракът Шубин държи фенер. Макар и да се страхувал, миньорът последвал привидението и то го извело от мината.


Някои миньори казват, че Шубин може да е както добър, така и лош, в зависимост какъв човек среща. Според някои именно той причинява инцидентите в мините. Това се свързва най-често със втория вариант на легендата. Преди много години един мъж дошъл в Донбас, за да търси работа. В местна кръчма той попаднал на група пияни миньори. Те му казали, че ще го подложат на изпитание. Трябвало да влезе в мината със запалена факла в ръка и облечен в палто, шуба (от тук и името Шубин). Миньорите се съмнявали, че в галериите има метан, но не искали да проверяват сами, затова пратили новака. Мислили, че газът няма да е много и няма да избухне, само ще се възпламени, затова и казали на момчето да облече шуба - тя би го предпазила до някъде от пламъците. Само, че не познали - имало много газ и се получила експлозия, а младият мъж умрял. Той обаче останал като дух в мината и до днес отмъщава на миньорите. Затова понякога свещеници отслужват служби в мините за прогонването му.


Легендата за Шубин е до толкова популярна в Донбас, че на него са кръстени барове и заведения. Има дори марка бира наречена "Добрия Шубин".

В някои части на Русия, където има мини, също е разпространена тази история във видоизменен вариант. Според руската версия Шубин бил собственик на мина, но бил много лош и зъл. Заради това бил убит, но продължавал да навестява мините като зъл дух.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)