10 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Санта Кампана (Испания)

В Андалусия и Галиция в Испания има поверие, че понякога по нощите минава мистична процесия от духове известна като Санта Кампана, както и под някои други имена.

Има различни версии на тази легенда, но най-често в това шествие участват души на мъртви хора. Често са облечени в бели закачулени роби и носят запалени свещи в ръце. Легендата разказва, че ги предвожда жив човек (мъж или жена) с кръст или стъкленица със светена вода. Понякога не се виждат, а само се долавя миризмата от разтопения восък на свещите им или се усеща лек бриз когато преминават.

Живият водач на мъртвите е каран от някакво проклятие всяка нощ да излиза и да води изгубените души през градове, села и гори - на другия ден не помни нищо. Единственият начин човек да се избави от проклятието, е да даде кръста, свещената вода или и двете на друг човек, който да стане водач на мъртвите. Ако това не стане, човекът все повече ще залинява докато умре.

Който види Санта Кампана е сполетяван от лош късмет. За да избегне това, той трябва да нарисува на земята "кръгът на Соломон" (еврейска давидова звезда в кръг) и да влезе в нея. Може и да легне на земята с лице надолу. Друг начин да се предпазите от тази злокобна процесия е да вържете черна котка на пътя ѝ.

Според легендата Санта Кампана посещава домовете където скоро ще умре някой.

Според някои версии на историята тази призрачна процесия може да бъде видяна само от някои хора (обикновено непокръстените). Други пък виждат само светлините от свещите. По тази си характеристика Санта Кампана прилича на други легенди описани тук:


Предполага се, че този мит е взаимстван или е повлиял на подобните легенди за шествия на мъртвите разказвани във фолклора на някои северни европейски народи.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Призрачни истории разказани от полицаи - част II
Призрачни истории разказани от полицаи - част III
Посещения в Ада

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)