03 октомври 2015

Забележителната земна природа: светещият водопад в Йосемитите

Национален парк Йосемити се намира в Калифорния, САЩ. В него има един интересен природен феномен - водопада Хорстейл (Конска опашка). Това е сезонно явление - вода тече само през зимата и ранна пролет. Самият водопад като просто водопад не е въобще забележителен - малък е. Но през февруари, ако условията са точни, водата е осветена от слънцето и изглежда все едно тече течна лава. Целият този спектакъл продължава една 10 минути, ако въобще се случи. Въпреки това всяка година стотици фотографи се събират там, за да заснемат гледката.

Две условия трябва да са изпълнени, за да се случи "магията". Температурата трябва да е достатъчно висока в края на февруари, за да се разтопи снега и да потече вода. Освен това небето не трябва да е облачно. Слънцето пада под определен ъгъл едва за 10 минути и осветява водата. Всъщност още веднъж в годината слънчевите лъчи падат под този ъгъл - през август, но тогава снегът отдавна се е стопил и няма вода, която да бъде осветявана. Ако тези две неща са изпълнени - хората ще видят нещо прекрасно.

Йосемити е открит от европейците през 1851, но никой никога не е споменавал за огнения водопад до 1973 г. Може би повече от 100 години никой не е бил точно там в точното време при точните условия. Днес това е поправено - това явления има световна слава.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Забележителната земна природа: Изгубеното езеро
Забележителната земна природа: загубените розови тераси

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)