21 септември 2014

МКС пуска в орбита сателити без разрешение

Международната Космическа Станция има специално устройство (подобно на оръдие) за изстрелване на микро-сателитите известни като "CubeSat". Това се извършва по команда от екипажа или от командния център на Земята. Преди няколко седмици обаче станцията самоволно е пуснала в орбита два сателита. На шега - може би след време в учебниците ще пише, че ето така е почнал бунта на роботите и изкуствения интелект.


На 4 септември 2014 командирът на станцията Стийв Слансон тъкмо поставял кръвни проби във фризера, когато забелязал, че външните шлюзове за изстрелване на микро-сателитите са отворени. Веднага информирал контролния център в Хюстън от където установили, че наистина два сателита са напуснали станцията.

Това не се случва за първи път. На 23 август т.г. други два "CubeSat" сателита са изведени в орбита самоволно. Това значи, че от общо изстреляните досега 12 такива мини-апарата, една трета е напуснала станцията не по човешка команда.

С програмата "CubeSats" се цели изстрелването на 100 сателита, които в реално време ще правят снимки на нашата планета и ще ги предоставят в интернет.


Източник

Да, много интересна новина. В статията се намеква за една хипотеза - че бордовия компютър на МКС се е самоосъзнал и е започнал да мисли. Преди обаче да я разгледам, нека малко да поспекулирам с други теории, подсказани ми от коментарите под оригиналния материал.

Това, че никой не си признава, че е изстрелял сателитите в орбита, не значи, че не е направено от човек. Може би някой от екипажа е таен агент на нечие правителство, който има секретна мисия. А щом може и от Земята да се задейства изстрелването, защо това да не е хакерска атака. "CubeSats" имат за цел да снимат планетата и да дават пълен достъп до заснетото в интернет. Сигурен съм, че не е едно и две правителства биха с удоволствие саботирали този проект.

А ако не е виновен човек, защо това да не е извършено от дух/полтъргайст/фантом? Според общоприетите представи духове се появяват на места където е умрял някой, но не винаги. На МКС не е имало смъртни случаи, но ако предположим, че духовете наистина съществуват, защо някой пакостлив и любопитен призрак да не е достигнал до станцията?

А може и извънземните да са поели контрола над оръдието за изстрелване....

Но да се върнем на първоначалната теза - за самоосъзналия се изкуствен интелект. Най-вероятно тези изстрелвания се дължат на някаква техническа/софтуерна грешка. Но пък е твърде вероятно едно изкуствено съзнание да е резултат от именно такава грешка, а не от целенасочено разработване и изследване в научни лаборатории. Все пак има теория, че самият земен живот се е зародил като грешка и със сигурност се е развил до днешното си многообразие благодарение на грешките (мутациите). Има теория, че дори появата на самата Вселена е плод на грешка, случайна флуктуация във време-пространството. Така, че нищо чудно някоя компютърна грешка да даде началото на нещо неочаквано. Има такива мнения, че първият истински Изкуствен интелект няма да е дело на някой университет, а ще е случайно самоосъзнала се голяма компютърна система....като търсачката на Google например.

И последно по тази теория - един отделен пример. Много от почитателите на компютърните игри сигурно знаят какво е Steam, но все пак ще обясня за другите (и за тези които предпочитат да свалят пиратски игри вместо да си ги купуват). Steam е дигитална платформа за продажба на игри, която аз често ползвам. Няма да им правя реклама, нито ще разсъждавам защо е по-добре да се играят легални игри вместо пиратски. Спомням си, веднъж беше станала някаква грешка и в профилите на много играчи взеха да се появяват игри, които те не са купували. Голям смях падна тогава и дори имаше шега, че Steam се е самоосъзнал и е започнал да раздава подаръци на хората. Шега, ама тогава се замислих дали наистина е възможно. Това е една сложна система, която управлява няколко милиона профила. Следи за хакери и за това самите играчи да не "хитруват" - примерно купува легално една игра, а пробва да я качи на 10 различни компютъра. Освен това има много допълнителни функции като форум, "пазар" където играчите продават различни дигитални стоки, както и "работилница" в която хората създават нови предмети, нива, чудовища и т.н. за редица игри. За да работи всичко това нормално, Steam трябва наистина да е една необикновена платформа. Освен това в нея са достъпни хиляди игри, в много от които са заложени различни алгоритми, близки до изкуствения интелект. В не малко игри са заложени реални физически закони. Знам за поне една игра в която темата пък е химията. Ако Steam по някакъв начин започне да използва алгоритмите вложени в игрите, това ще му даде невероятна мощ...и нищо чудно и да започне да "мисли".

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Фенове-роботи по стадионите!
Планктон е открит върху Международната космическа станция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)