19 юни 2014

Слендърмен - легендата се развива

Може би сте прочели новината която се появи в началото на месец Юни - за двете момичета, които се опитаха да убият своя приятелка, мислейки си, че по този начин ще се харесат на така нареченото същество Слендърмен. Нека я припомня в синтезиран вид:

Две 12-годишни момичета бяха обвинени в опит за убийство на тяхна приятелка на същата възраст в американския щат Уисконсин, съобщи Франс прес, като се позовава на местни медии. Момичетата са обвинени като възрастни и ако бъдат признати за виновни, могат да получат 65 години затвор.

Двете малолетни момичета често посещавали сайта Creepypasta, пълен с истории на ужасите. За да задоволят виртуален лидер, нарекъл се Slenderman, т.е. да свършат работа му, те трябвало да убият една от приятелките си. Според обвинителния акт едно от двете момичета заявило, че трябвало да убие някого, за да покаже предаността си към Slenderman.

В събота жертвата била поканена да прекара нощта при едната от двете обвиняеми, които я примамили в гора, намушкали я 19 пъти, включително един път близо до артерия, след което я оставили, смятайки, че е мъртва. Случайно минал оттам велосипедист открил момичето, което било откарано в болницата.

Източник: Dariknews.bg

Доста кофти история, за щастие пострадалото момиче се е разминало с най-страшното и се възстановява. Въпреки зловещото деяние на двете девойки (на снимката), струва ми се прекалено осъждането им на по 65 години, очевидно е, че възприятията им са силно объркани и самите те се нуждаят от помощ, а не третиране като "закоравели рецидивисти", но "справедливата" съдебна система на САЩ не е темата на настоящия материал.


Хиените от медиите веднага раздухаха тази история като сензация. Дори веднага взеха да се появяват и други случаи на нападения приписвани на деца смятащи Слендермен за истински. Само дни след първата история се появи втора в която се твърди, че 13-годишно момиче (отново от САЩ) е нападнало майка си с нож, дори носело по време на нападението бяла маска. Повече информация (на английски) за този случай тук.

Майката е пожелала да остане анонимна, а дъщеря има психически проблеми, а това че е подтикната да извърши нападението от легендата за Слендермен е доста спекулативно, но кой журналист обаче се интересува от истината и фактите?! Малко останаха такива, днес повечето търсят сензацията, и сега е явно модно към всякакви такива истории да се прилепя и "Слендермен".

Но кой все пак е Слендермен?

Изненадващо в българската Wikipedia има статия посветена на него, но (не-толкова-изненадващо) тя не е добре написана:


Затова, реших да потърся други по-добре написани материали и намерих тази статия в BBC:


Нека първо започна с описанието на това легендарно създание - той е описван като висок и слаб човек без лице, носещ черен костюм. Освен това има пипала които се подават от гърба му. Легендата твърди, също така, че телефони, камери, фотоапарати и всякакви електрически уреди спират да функционират нормално в близост до него. Като цяло Слендермен е описван като зъл и опасен. Отвлича хора (особено деца) и това е техния край. 

(Източник на снимката: Video Games Blogger)

За разлика от други градски легенди, произходът на Слендермен е пределно ясен. Той се появява през Юни 2009 (преди 5 години, съвпадение?!). Тогава във интернет форума "Something Awful" се организира конкурс за създаване на ново страшно същество. Човек на име Eric Knudsen (използвайки псевдонима Victor Surge) взема участие в конкурса като измисля Слендермен. Той качва тази фалшива снимка на която в дъното се вижда висока фигура:


За да допълни историята на измисленото от него същество, Knudsen добавя и малко текст към снимката. В него се твърди, че 14 младежи (тези на снимката), както и самият фотограф са изчезнали и повече никой не ги е видял.

Knudsen не крие, че всичко е измислено. Това обаче не пречи легендата да заживее свой собствен живот. Много хора започват да твърдят, че са виждали това същество. Появяват се "свидетелски" разкази и неясни клипчета в YouTube. Слендермен навлиза в масовата култура. Вече има няколко компютърни игри посветени на него, а ето че сега виждам и фигурки ЛЕГО с неговия образ:Въпреки голямата му популярност в интернет, Слендермен досега като цяло бе пренебрегван от така наречените мейнстрийм медии. Това коренно се измени с новината за опита за убийство. Накъде ще се развие легендата от тук на татък е трудно да се каже. Ясно е, че фолклорът е нещо непредвидимо. Дали ще продължи да бъде злия персонаж или ще придобие и някакви положителни черти (каквито опити има - виж долната картинка)?

(Източник на снимката: Pinterest)

Дали ще продължават все повече хора да вярват в неговото реално съществуване? Дали ще има още трагични случаи приписвани на вярата в Слендермен?

Накрая искам да обърна внимание на една теория описана тук:


Има хора, които признават измисления произход на Слендермен и въпреки това считат, че той може в момента и да е реален. Как е възможно това? Или е истински или е измислен - може ли да се обединят тези две виждания? Да, може, ако приемем, че са възможни така наречените "мисловни форми".

За тях съм писал в тази статия:


Най-общо казано тази идея смята, че човешкото въображение е способно да влияе на реалността и дори част от мислите да се материализират. Така макар и измислен герой, Слендермен може да се появи и в реалността.

13 коментара:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=bxXSGspHQbI Ето едно момиче което се обажда на спешния телефон 911 за да съобщи, че Slenderman я преследвал до вкъщи! Не знам дали записа е истински, но ме побиват тръпки докато го слушам!

  ОтговорИзтриване
 2. Да запиcа е истински, разрових се в интернет и намерих доказателства! https://www.google.bg/?gws_rd=ssl#q=kevin+lee+911+operator Сега ме хвана още по-голямо шубе! :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Този запис няма нищо общо с първия, нито със Слендърмен :) така че не се притеснявай :)

   Изтриване
  2. Не се престаравам. Когато гледам или четем дадено нещо някъде oт интернет и ми хареса търся доказателства за него. Втория ми коментар няма нищо общо със първия прав си! Просто вече го бях публикувал a няма опция изтрий. Колкото до Slider man не мисля, че съществува. Той e нещо като американската версия на нашия Торбалан.

   Изтриване
  3. Написах "не се притеснявай", понеже беше писал че те е шубе, а не "не се престаравай". Никога не бих казал, че се престараваш - даже ми харесва, че търсиш допълнителна информация и я публикуваш тук - така темите се обогатяват.

   Изтриване
 3. Поне не е истински нали така?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Само 1 ми е интересно от цялата история, какво се случва с децата след като ги хване?

   Изтриване
 4. Казват че си играе с тях и после ги води в гората

  ОтговорИзтриване
 5. Чувала съм че отвлича само момичета и ги убива но не мога да си го обясня защо само момичета пък деца и защо трябва да ги убива

  ОтговорИзтриване
 6. Не че някой би повярвал, но съм го виждала... И не бях дете. Не ме е наранил физически по никакъв начин. Просто в един момент избяга...

  ОтговорИзтриване
 7. Едно е сигурно, а именно - Слендърмен е измислица, рожба на photoshop и внук на човешката глупост. Аз лично нямам търпение да видя неговия заместник, може би след 3-4 години, когато той ще бъде демоде, нещо като Торбалан и Бугимен, които някога са били синоними на страх.

  ОтговорИзтриване
 8. Слендърмен не е реален тои е плод на въображение но някога гледох клип в които беше на живо и го погледах в накрая той видия нещо страно и страшно в вътре в гората едно дърво изглеждаше много не убичаино и мъжа се доближи и се обърна камерата почна да има смощения накрая изведнъж то беше зад него то беше много страшен и камерата на мъжа падна на земята и след това мъжа изчезва след два часа двама зели камерата и така свършва този клип

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)