07 май 2014

Легендата за кухия кораб от Япония- 1803 година (Utsuro-bune)


Тази история се отнася до събитие от 1803 година, случило се на източния бряг на Япония, което според някои хора е документиран подробен разказ за среща с извънземен характер, според други е сблъсък с пътешественик във времето, а според трети просто среща с чужденец.  Информация за събитието се среща в три текста, съответно от 1825, 1835 и 1844, като с малки различия те са еднакви.

На 22 февруари 1803 година, местни рибари от брега на провинция Хитачи (Hitachi), Япония видели зловещ кораб да се носи по течението. Любопитни, те издърпват плавателния съд на сушата. Описват го като висок около 3.30 и широк 5.45 метра. Горната му част изглеждала да е направена от червено палисандрово дърво, а долната част от бронзови плочи, чието предназначение било да го защитават от острите скали. Горната част имала няколко прозореца, изработени от стъкло или кристал, покрити с пръчки  и залепени с дървесна смола. Прозорците били напълно прозрачни и обърканите рибари можели да виждат какво има вътре. Вътрешната част на кухия кораб била украсена с текстове на непознат език. Видели, че вътре има и две покривала за легло, бутилка с 3.6 литра вода, някакъв сладкиш и месо. Рибарите видели вътре и красива млада жена, на около 18-20 години. Била висока около 1.5 метра, имала червена коса и вежди. Кожата ѝ била бледа и розова. Носела скъпи, дълги и гладки дрехи от неизвестен материал.  Жената започнала да говори, но никой не можел да я разбере. Самата тя не разбирала какво ѝ казват рибарите. Мистериозната жена изглеждала приятелски настроена и любезна. През цялото време тя държала квадратна кутия от блед материал, която била с големина около 0.6 метра. Младото момиче не позволило на никого да докосне кутията, въпреки  настойчивите и любезни опити на местните жители. След това сложили жената отново в кораба и го избутали обратно във водата.
Рисунка от 1825 година


Възрастна жена от селото предположила, че момичето е принцеса от чуждо царство, което се е омъжило в родната ѝ земя. След това тя имала любовна връзка с човек от града, като това предизвикало скандал, а любовникът бил убит. Тъй като била харесвана от хората, тя избегнала смъртното наказание и била прокудена. В кутията, според тях, била главата на нейния любим.
Рисунка от 1844 година

В другата история се казва, че това се е случило на 24 март 1803 година. Описват кухия кораб с форма на гърне за готвене на ориз, което в средната част има пръстен и се разширява. Корабът бил покрит с черна боя и имал четири малки прозореца на четирите си страни. Прозорците имали пръчки закрепени с дървесна смола. Плочите в долната част на кораба са описани като метални, направени от най- високо качество. Размерът на кораба е почти същия. Кожата на момичето била бяла като сняг. Косата ѝ се спускала свободно по гърба ѝ. Вътре в кораба имало две неестествено меки килима, запаси от храна, както и красиво декорирана чаша с орнаменти, които никой не могъл да разпознае. 

Това не са първите истории с кухи кораби от Япония. Легенда от седми век разказва за това как рибар намерил 13 годишно  момиче в кух кораб, който плавал безцелно във водите. Детето му разказало, че е дъщеря на китайски император и насила е била накарана да си тръгне. Пораснала и се омъжила за императорския принц на провинция Iyo. Родила му син и поставила начало на известна династия. Легендата се свързва и с пренасянето на копринените пашкули в Япония.

От автора:Формата на кухия кораб напомня формата на летящите чинии от 20-ти век, но е значително по- стар. Характерно за този период от историята на Япония е, че страната живее в изолация от околния свят- 1603-1867. Това води до липса на войни и разцвет на държавата. Липсата на срещи с други народи развихря въображението на местните жители и в този период се появяват интересни истории за срещи с чужденци. Дори и някои неща да се преувеличени, историята е интересна и завладяваща. Лично аз залагам на среща с пътешественик във времето :)


Превел и изготвил- Станислав Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)