31 декември 2013

Разнородни мистерии - разгадана, нова и от миналото

В последния материал за 2013 реших да събера няколко отделни новини в една статия.

Първо започвам с една зоо-мистерия, която учените наскоро разгадаха. На 14 септември публикувах този материал:


Ето част от публикуваното в него, както и снимка:

Това формирование е намерено наскоро в перуанските дъждовни гори от експедиция водена от Трой Аликзандър (Troy Alexander). Наподобява кула със защитна ограда около нея и е с големина не повече от два сантиметра.


След дълго наблюдение на няколко такива формирования, учените най-накрая са разбрали кой е техния строител. Това е вид паяк, като тепърва ще се установява дали е познат на науката или е изцяло нов. От три от кулите са се излюпили три паяка - по един на кула, което е нехарактерно за по-нисшите видове животни - толкова много усилия за един нов индивид.


Източник

А ето една мистерия от тази година, която тепърва очаква своето разгадаване, но като гледам никой не си е дал много зор, макар че може да се окаже нещо изключително.

"Берта" е името, което са дали на най-голямата на света машина за пробиване на тунели. Тя извършва своята дейност под град Сиатъл, САЩ, но в момента на пътя и се е изпречило някакво препятствие. То е толкова мистериозно, че дори си няма име - просто го наричат "обектът".

"Берта" е дълга около 90 метра и висока колкото 5 етажна сграда. Създадена е с идеята, че почти нищо не може да я спре, но явно си е "намерила майстора".

Това е снимка на тунел издълбан от машината, до колкото виждам самата тя се забелязва в дъното:


Какво може да е "обектът"? Някои мислят, че това може да са древни твърди скали от някоя ледена епоха потънали в меката почва. Други смятат, че това са група закопани преди години влакови локомотиви. За трети това е "старият Сиатъл" - част от ранната архитектура от 19 век, постепенно потънала в меката земя и пласт след пласт се е наслагвал и строял новият град отгоре.

Естествено има и майтапчийски и фантастични предположения, достатъчно е да покажа този колаж:


Надяваме се скоро да получим отговор на тази загадка.

Източник

А сега една история от миналото - какво е вълнувало научните среди преди няколко века? Как изглежда живота на Слънцето!

През 18 век Уилям Хершел излиза с невероятно твърдение, в което той е абсолютно убеден - на Слънцето съществува живот. Хершел не е кой да е - той открива планетата Уран, пръв установява, че слънчевата светлина освен видима има и инфрачервена част и т.н.

Хершел е бил наясно с огромните температури развивани на Слънцето и че те са гибелни за живота. Но е мислил, че те са характерни само за горната атмосфера на нашата звезда, а под нея има нещо друго. Докато е наблюдавал слънчевите петна, е решил че вижда пролуки в атмосферата и може би дори планини под нея. Той не е бил единствен - други астрономи от онова време също са обсъждали тази идея.

През 19 век се установило, че Слънцето няма твърда повърхност и така постепенно мистерията за това какъв живот може да има там, е отшумяла от само себе си. Колкото и да е бил гениален, Хершел е сбъркал в това си твърдение...а може би не...

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)