26 юни 2013

Парче от "Мир" намерено в Масачузетс

Преди 6 години, човек на име Фил Грийн намерил странно металическо парче докато се разхождал край река Меримак (Merrimack) в Масачузетс. Той го сложил като украса в градината си. Едва наскоро решил да провери какво все пак е това, след като един негов приятел го попитал за произхода му.

Грийн имал късмет, че негова близка имала приятел, който е работил за НАСА. От агенцията установили, че парчето е част от някогашната руска космическа станция "Мир". На мен лично ми се струва малко трудно да се установи такова нещо със сигурност, но щом от НАСА казват...

Иначе "Мир" полита в орбита през 1986. Тя пада обратно на Земята през 2001 в южната част на Тихия океан. Явно парчета от нея са паднали и в САЩ.


Източник: SpaceWatchtower
Дата на оригиналната публикация: 16 юни 2013
Връзка

Обновление

И други също са се усъмнили в това твърдение, че парчето идва от "Мир". От Universe Today са задълбали в историята. Въпросното заключение не идва от НАСА, както се твърдеше - агенцията е отрекла това. Източникът продължава да не е напълно ясен.

Също така парчето не е метално, както може би хората са останали с впечатление. Дори и да е от "Мир", не е от самата станция, а от материала използван за баласт - което пак би било забележително. От минералния състав на намереното парче, се е стигнало до извода, че то идва от Русия. Естествено, че руснаците ще използват за баласт в космическите си кораби материали налични в Русия, няма да ходят да взимат камъни от Африка. Но това, че най-вероятно е било използвано за баласт в руски апарат, не значи, че въпросният апарат е точно "Мир", може да е който и да е друг руски спътник.


Източник: Universe Today
Дата на оригиналната публикация: 19 юни 2013
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)