09 февруари 2013

Интервю с криптозоолога д-р Карл Шукър

Първо как започнахте да се занимавате с проучването на странни и загадъчни същества?

Винаги съм се интересувал от по-необичайни животни, а не толкова от познатите такива, така че когато като тинейджър майка ми ми купи копие от книгата на Бернард Хувелманс (Bernard Heuvelmans) "По следите на непознати животни", това предизвика интерес към криптозоологията, запазил се през целия ми живот.

Кои са някои от ранните влияния върху живота ви?

Хувелманс определено и майка ми, чийто интерес към животните и природата окуражи моя собствен такъв.

Вие лично виждали ли сте някое от тези същества?

За съжаление, не, но хубаво от това е, че ми позволява да остана изцяло обективен при проучването на различни случаи и не се влияя от личен опит.


Кои същества Ви интересуват най-много?

Дори и в криптозоологията аз предпочитам по-малко известните животни, а не широко известните криптиди, така че имам широк спектър от интереси в тази област. Много от тях не бяха документирани в криптозоологическата литература преди аз да се заема - като шотландската земна хрътка, дяволската птица от Шри Ланка, рогатия чакал, огромно разнообразие от мистериозни птици, дяволското прасе от Нова Гвинея и всякакви малко известни мистериозни котки от цял ​​свят.

Кои криптиди е най-вероятно да съществуват наистина според вас?

Най-вероятно е да бъде научно доказан в някакъв момент приматът Оранг Пендек в Суматра и преоткрит тасманийския вълк (тилацин)

Сведения от Wikipedia:

Тилацинът (Thylacinus cynocephalus) е изчезнал средно голям, подобен на вълк, хищен двуутробен бозайник.

През 1932 г, на остров Тасмания е последното потвърдено наблюдение на тилацин на свобода. Последния екземпляр в плен е умрял на 6 септември 1936 г в зоопарк в град Хобарт. Там са направени няколко късометражни черно-бели филма на живи екземпляри от този вид.

От тогава досега периодично се появяват съобщения за наблюдения или дори снимки на тилацини на остров Тасмания, в Австралия или друго място, но никое от тези наблюдения или снимки не са потвърдени като истински. С голяма степен на вероятност видът може да се смята за безвъзвратно изчезнал. (ВРЪЗКА)


Кой е любимият Ви криптид?

Синият тигър от Фуджи винаги е имал особена привлекателност за мен - мисълта, че може да е имало и може дори все още да има тигри със синя кожа изглежда нереална и все пак е подкрепена от много уважавани доклади на очевидци.

Кой е любимия Ви австралийски криптид?

Яри известен още и като куинсландски тигър. Ще се радвам и ако съществува двуутробния лъв Thylacoleo - това би било извънредно значимо откритие, ако един ден се потвърди.

Имаш ли някакви теории за това от къде произхождат по-необичайните животни като Йоуи и Голямата стъпка (Бигфут)?

Йоуи определено е загадка по отношение на неговия произход и неговата идентичност. В моята книга "В търсене на оцелели от праисторията" разглеждам една по-малко известна теория, че той всъщност може да е оцелял древен двуутробен примат. Може да е пристигнал в Австралия на плаващи дънери/салове от Югоизточна Азия.

Колко книги и статии имате?

Осемнадесет книги и стотици статии. Бил съм консултант или сътрудник на десет други книги, така че аз съм доста зает от както започнах да пиша в средата на 80-те! Най-новата ми книга е "Котки на магията, митологията и мистерията" публикувана през декември 2012, която съдържа много австралийски примери.


Имате ли уеб сайт?

Моят официален сайт е www.karlshuker.com. Също имам и блог www.karlshuker.blogspot.com, който съдържа близо 300 статии на много разнообразна гама от теми, принадлежащи към криптозоологията и (не)естествената история.

Колко съобщения за мистериозни животни получавате на година?

Много! Никога не съм ги броил, но трябва да са стотици.

Кога сте били най-близко до откриването на нещо?

Аз видях два необичайно големи пъдпъдъци в Тиритири Матанги докато бях на почивка в Оукланд през 2006 година. Това можеше да са действително оцелели екземпляри от уж отдавна изчезналите и доста големи местни видове падпъдъци на Нова Зеландия. Живеещите днес пъдпъдъци в Нова Зеландия са по-малките натурализирани австралийски пъдпъдъци. Но ДНК изследванията на тези големи екземпляри в Тиритити обаче показаха, че те не са нов вид, за съжаление.

До къде най-далече сте пътували в търсене на мистериозни животни?

Пътувал съм по цял свят, бил съм на всеки континент с изключение на Антарктида, както и на изолирани места като Великденския остров в средата на Тихия океан. Аз винаги съм комбинирал почивките с проучвания на място, когато е възможно.

Какво следва оттук нататък за вас - планирани пътувания? Книги и статии?
 Лекции?

И трите, надявам се. Със сигурност повече книги и статии - от това си изкарвам прехраната, така че това не е просто за забавление, макар че аз определено извличам огромно удоволствие.

Можете ли да споделите някои от любимите Ви книги от криптозоологията с нас?

"По следите на непознати животни" на Хувелманс винаги ще бъде номер едно за мен, но в днешно време има толкова много, че изборът е труден. Харесвам масивната "Енциклопедия на криптозоологията" на Майкъл Нютън и двутомната "Мистериозни същества" на Джордж Еберхарт.

Какъв съвет бихте дали на някой навлизащ в областта на криптозоологията?

Прочетете колкото може повече информация за криптида, който имате намерение да търсите, тогава имате приличен шанс да направите откритие. Твърде много крипто-експедиции в миналото са се проваляли заради малко събрана информация. Преди време една експедиция тръгна да търси един криптид в съвсем различна държава, от тази в която е бил забелязан. Невероятно, но е истински случай.

Източник: Centre for Fortean Zoology Australia
Дата на оригиналната публикация: 4 януари 2013
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:Градски Бигфут

Живите камъни от Румъния

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)