17 януари 2013

Живите камъни от Румъния

Земята е удивителна планета, тя е пълна с чудеса. Едно от тях са така наречените "растящи камъни" в румънското село Костещи, окръг Вълча.


Въпросните камъни се наричат трованти и местните хора считат, че те са живи. Геоложкия термин "тровант" често се използва в Румъния и значи "циментиран пясък".

За тези сферични камъни се предполага, че са образувани от втвърдил се пясък при силна сеизмична активност. Вероятно първите трованти са се образували преди 6 милиона години.

Мистериозното е, че тези камъни се възпроизвеждат при досег с вода. След силни валежи камъните започват да нарастват с 6-8 милиметра, а някои достигат и до 10 метра! Твърди се дори, че тези камъни се местят сами.


Учените смятат, че няма нищо загадъчно и нарастването на камъните се дължи на многото соли в тях. При допир с вода, солите се разширяват.


Въпреки многото усилия обаче, учените не могат да обяснят защо някои камъни имат издължения подобно на корени и защо като бъдат срязани, те имат кръгове подобни на дървесните кръгове.


Местните хора от векове са запознати със странните свойства на тези камъни, но въпреки това не са им придавали особено значение и често са ги използвали за строителен материал за къщи или за надгробни плочи. Днес те са защитени от ЮНЕСКО.

Източник: Message to the Eagle
Дата на оригиналната публикация: 31 декември 2012
Връзка

Земните форми на живот се базират на въглерода. Учените теоретизират, че на други планети е възможно да има живот изграден на базата на силиция. Дали такива алтернативни форми на живот не съществуват и на нашата планета и дали не са пред очите ни?

ПОДОБНИ СТАТИИ:Оригинално подрязани храсти


Вампир се разхожда в Сърбия?


Защо лошата наука е като лоша религия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)