16 юли 2012

Мистериозните кръгове на Намибия

В пясъчните земи на Намибия в Южна Африка се образуват мистериозни кръгове, които изчезват от само себе си след години.

Малките кръгове с диаметър около 2 метра "живеят" по около 24 години, докато големите могат да достигнат до 12 метра и 75 години живот. Защо се образуват?

"Въпросът "защо" е много труден" - казва Уолтър Цинкел (Walter Tschinkel), биолог от Щатския университет на Флорида - "Има няколко хипотези и за никоя няма убедителни доказателства".


Цинкел се заинтересува от кръговете през 2005 при едно сафари в Намибия. Първоначално решил, че те бележат подземни гнезда на термити, но разкопките не показали такова нещо.

Малко изследователи са проучвали този природен феномен, поради отдалечеността на кръговете. Най-близкото село е на 180 километра. Освен това е района върлуват и диви хищници като леопарди.

През годините се е предполагало, че за образуването на кръговете са виновни токсични изпарения от самата земя или разлики в хранителността на почвата, но тези хипотези са отхвърлени. Освен това се срещат само върху почва с минимален брой камъни. Не се образуват върху пясъчни дюни или там където пясъка е донесен от течаща вода.


Намибските власти са измислили находчив начин да намерят пари за проучването на кръговете. Всеки желаещ може да стане спонсор на даден кръг. В кръговете сдобили се със спонсор се слага керамична плочка.

Източник: LiveScience
Дата на оригиналната публикация: 27 юни 2012
Връзка

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)