09 юли 2012

Защо има толкова много легенди за подобни на Бигфут същества по целия свят

Според наскоро проведено социологическо изследване в САЩ, повече от една четвърт от американците вярват, че съществото познато като Бигфут наистина съществува. В Канада вярващите в Бигфут (по-често наричан там Саскуоч) са 21 процента.

Друг интересен факт е, че Северна Америка не е единственият континент на който според легендите се разхожда "забравеният далечен братовчед на човека". В Русия вярват в Йети и дори експедиции за неговото търсене са спонсорирани от държавата. По едно време се е обмисляло създаването на цял институт посветен само на Йети.

В Йети вярват и хората живеещи около Хималаите. В Австралия си имат Йоуи (Yowie), в Аржентина Мапингуари (Mapinguari), а в Малайзия Оранг Минянг (orang minyak).

Бенджамин Радфорд (Benjamin Radford) е редактор в списанието Skeptical Inquirer, освен това има три издадени книги посветени на митовете и мистериите. Една от книгите му се казва "Научно паранормално изследване: как да разрешаваме необясними загадки" (Scientific Paranormal Investigation: How to Solve Unexplained Mysteries) - издадена е през 2010. Според него различните легенди за подобни на Бигфут същества са възникнали независимо една от друга, а не са пренесени от мигриращи хора, пътници, търговци и т.н.

Пак според него това обаче не значи, че описваното същество наистина съществува, а по-скоро говори за това колко подобна е психиката на хората по цялото земно кълбо - магнетичната идея за "другите".

"Идеята за човекоподобното диво същество което съществува редом с нас".


Тази гигантска фигура е използвана при заснемането на филма "Йети" (1977)

Източник: msn
Дата на оригиналната публикация: 22 юни 2012
Връзка

ПОДОБНИ СТАТИИ:Бигфут на видео от Вашингтон?
Четири нови вида пурпурни раци намерени във Филипините

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)