18 юни 2012

Загадъчни места в България: Маркова механа

Останките от крепостта Маркова механа се намират на около 600 метра от прохода Траянови врата. По-често обаче се нарича крепост "Траянови врата" по името на местността където се намира. Тя датира от времето на Римската империя, като по онова време се нарича Шипон (Stipon). Крепостта е проучена при разкопки през 1975.


Преди години покрай Маркова механа са минавали хората от селата Горно и Долно Вършило (община Септември, Област Пазарджик) на път за Костенец, Самоков и Ихтиман, където са продавали богатата си продукция от грозде и череши. Но точно там, вечер като се стъмни, започвало да се чува някакво свистене. Постепенно в двете села тръгва мълвата, че това са самодиви.

В народното съзнание самодивите са неземно красиви създания, но в повечето случаи враждебно настроени към хората, живеят в планините и само нощем излизат в гората и по пътищата. Могат да омаят закъснелите пътници като ги срещнат. Затова жителите на двете села много внимавали кога минават от там. Дори и жените им ги подсещали - сутрин така да тръгват, че когато минават край Траянови врата, слънцето вече да е изгряло, а като се прибират, така да си направят сметка, че да минат от там преди залеза.

След разкопките това свистене спира. Предполага се, че се е получавало от завихряне на въздуха в един полуоткрит тунел, който е бил запушен от другата си страна.

Самата местност има много кървава история. Проходът е бил едно от малкото места през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички които са го владели са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците. Дори се смята, че прохода "Траянови врата" е кръстен на император Траян. Винаги съм се чудел защо се нарича "ТраяновИ врата", а не "ТраяновА врата", но това е друг въпрос. Именно в този проход през 986 цар Самуил нанася тежка загуба на византийската армия. Тук за цели 7 години българите удържат османското нашествие. Безбройните пълчища османлии най-накрая успяват да превземат българската крепост с цената на невероятно много загинали. До тук стигат кръстоносците на Владислав Варненчик при първия му поход срещу турците. На следващата година решава да мине през Северна България, добре знаейки какъв труден за превземане е този проход. По време на османската империя проходът гъмжи от разбойници. Не помагат нито разквартируваният тук турски армейски гарнизон, нито това, че българските села Клисура (вече изчезнало) и Ветрен са освободени от част от данъците към империята в замяна на това да пазят прохода от бандитите. В крайна сметка именно заради бандитизма този път се изоставя и през късното средновековие започва да се използва пътят през Момин проход, Костенец и Белово. Именно в прохода Траянови врата, турците са копали окопи и се готвели да дадат решително сражение на освободителните руски войски, но поради настъпилата дезорганизация и паника избягали към Пазарджик и предали тази стратегическа местност без бой.

Местността има и друга особеност. През 1969 година там пада малък самолет. Четири дни го търсят. Оказва се, че там има въздушна яма. От тогава над това място самолети не минават. Може да се нарече българския "бермудски триъгълник".

Повечето от информацията за този материал съм я почерпил от книгата на Михо Червенков - "Град Костенец и котловината. Книга Първа: от древността до 1878 година".


Понеже съм от този край, част от нещата описани в книгата на Михо Червенков са ми известни, но други бяха нови за мен. За трети пък имам различна информация спрямо описаното от автора. Като това за "въздушната яма". Бях чувал, че се намира по-на север, в близост до Веринско. Именно там по времето на комунизма се построява склад за жито, за да е трудно на вражески самолети да го бомбардират, ако влезем във война със Западния свят. Но може и аз да се бъркам или пък да има две "въздушни дупки".

А, ето и малко снимки от крепостта Маркова механа от Wikipedia:
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)