26 март 2012

Гигантско насекомо изчезнало преди 80 години, намерено отново на скала в Тихия океан

Пирамидата на Бол е скала издигаща се в океана между Австралия и Нова Зеландия. Със своите 562 метра максимална височина и отвестни скали трудно може да се впише в представите ни за остров. Но за сметка на това е популярен сред скалните катерачи.

През 2001 двама австралийски учени Дейвид Придел (David Priddel) и Николас Карлил (Nicholas Carlile) решили да изследват острова след като чули разкази на катерачи за това какво са видели там.Те били удивени да открият колония на Гигански дървестни пръчици - едно насекомо считано за изчезнало от 1920 година. Последното известно обитание на тези 12 сантиметрови гиганти бил един друг остров - Лорд Хоул Айлънд (Lord Howe Island) - по-голям и по-типичен остров. Как са стигнали от единия остров до другия не е ясно.

За учените обаче било ясно едно - че не могат да разчитат на късмета да запази този уникален вид, а трябва да се вземат мерки за запазването му. Първоначално обаче австралийското правителство не разрешавало да се вземат насекоми от острова, но в последствие все пак позволило да бъдат взети четири индивида. Неволите обаче не свършват до тук - междувременно на острова се случило земно свлачище и учените се страхували, че то е унищожило колонията. За щастие насекомите отново имали късмет. Две от четирите взети насекоми обаче скоро умрели. За щастие обаче другите две оцелели достатъчно дълго за да дадат потомство в зоопарка в Мелбърн. Сега там има няколкостотин представителя на този вид.

ИзточникПОДОБНИ СТАТИИ:Историята на Сийланд

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)