26 април 2011

Астероидната опасност

Астероидите са малки тела, които обикалят около Слънцето. Техният размер варира от 950 км в диаметър до едва няколко десетки метра. Малки астероиди навлизат в земната атмосфера средно по веднъж на година, но обикновено се взривяват преди да достигнат повърхността. По-големи астероиди с размер над 1 км в диаметър падат веднъж на половин милион години.

През последните трийсетина години сме открили около 530 000 астероиди. Там е пренаселено – погледнете приложеното YouTube видео. В него зеленият пръстен представлява астероидния пояс. Астероидите се блъскат един друг, понякога се унищожават, предизвикват верижна реакция (един променя орбитата на друг, който на свой ред блъска трети астероид и му променя орбитата и т.н.) и понякога някои политат към Земята.

Тази година (2011) е доста напечена. 3 комети и около 1200 астероида се движат близо (по космически стандарти) до Земята. Ако нещо се случи и някой от тях бъде изтласкан от орбитата си, това може да доведе до верижна реакция.

Има около 300 астероида за които има потенциална възможност да се сблъскат един с друг и това да доведе до верижна реакция и в крайна сметка космически тела да се насочат право към нашата планета.

Случвало се е и преди (вижте видеото след 1:42) и въпроса не е дали ще се случи отново, а кога.
ПОДОБНИ СТАТИИ:


Две планети на една орбита?Учен от НАСА твърди, че е открил извънземен живот в метеоритиРекорд: телескоп открива 19 близки до земята астероида за една нощ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)