31 юли 2020

В САЩ пристигат непоръчвани пратки със семена от Китай

Ежедневно от Китай се изпращат стотици хиляди пратки. Всеки си е поръчвал китайски стоки чрез Али Баба или Ибей.  Евтини са и за тези пари качеството е сравнително добро. Е, често се чака доста дълго, защото доставката е безплатна, а това значи, че китайците използват възможно най-евтиния и бавен вариант за пощенски пратки. Понякога поръчаната стока не пристига или е объркана, но в такъв случай се свързваш с търговеца и ти възстановяват парите или ти пращат отново.

Това, което в момента обаче се случва в САЩ изглежда въобще не е грешка, а целенасочено действие - просто случаите са твърде много.

Мнозина американци са получили от Китай пратки със странни семена без да са ги поръчвали. На някои от пакетите стоката е била обозначена погрешно като "накити". Когато се разчула тази история, се оказало, че и във Великобритания са пристигнали такива пратки със семена. Някои от хората преди време действително са си били поръчвали неща от Китай, включително и семена. Вероятно затова китайците имат точните им адреси.

Как да си обясним тези пакети? Както по-нагоре казах, едва ли е грешка. Нито пък си мисля, че китайчетата от добро сърце пращат безплатни "подаръци".

Според експерти това може да е добре замислена диверсионна акция целяща да създаде още проблеми на западните противници на Китайската народна република.

Много хора са предали семената на властите, но 100 процента има и такива, които от любопитство са ги засадили (чудя се дали има глупаци, които са пробвали да ги изядат :D ). Така в Америка и Европа може да проникнат нови инвазивни растителни видове. Те може да успеят да заменят и изтласкат местни видове растения и по този начин да нарушат цялата еко-система. 

Определено 2020 става все по-странна.5 коментара:

 1. Анонимен31 юли, 2020 09:03

  Не се връзва. Ако искат да направят подобно нещо могат просто да изхвърлят семената от техни пътнически самолети, да изпратят агенти да ги разхвърлят или по друг начин.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За мен звучи достатъчно убедително, но съвсем не казвам, че наистина на 100 процента това е вярното обяснение. Ще ми е интересно да споделиш какво друго обяснение ти се струва по-приемливо. Защо Китай изпраща тези семена по пощата? Или може би не са китайците тези, които стоят в дъното на загадката... Нека поспекулираме малко.

   Изтриване
  2. Може да е бъг в платформата за търговия или хакерска атака на обучаващ се млад хакер. Просто поради някаква причина системата е отчела че семената са поръчани от хора, които вероятно съществуват с адресите си в базата данни. На практика за да имат китайците връзка име-адрес значи ги има записани в някоя база и това не са абсолютно случайни адреси. А и не виждам логика да го правят умишлено, при положение че както писах, ако искат да го направят могат да ги разпилеят от прелитащ китайски пътнически самолет.

   Изтриване
 2. Те от семената от Китай почти винаги не пониква нищо:) И в тоя случай може да е така

  ОтговорИзтриване
 3. Оказа се, че са семена от подправки и други градински растения (рози, грамофончета, мента, зеле и др). Смята се, че са ги разпратили за да "буустнат" продажбите с фалшиви ревюта за семената.

  ОтговорИзтриване