27 юли 2020

Мистериозните лунни светлини

През годините мисля, че неведнъж съм споменавал за различни странни светлини и проблясъци забелязани на нашия естествен (?) спътник. Сега реших да посветя една по-дълга статия на този феномен.

По-правилно е да се каже група феномени, защото "светлините" виждани на Луната са разнородни. На английски тези явления се обединяват под названието "transient lunar phenomenon" (TLP), често изписвано и като "lunar transient phenomenon" (LTP). Този термин е въведен през 1968 от астронома Патрик Мур.

Някои от светлините са сияния разстилащи се върху по-големи части от лунната повърхност. При други случаи по-скоро говорим за светли петна, които са с различен цвят спрямо заобикалящите ги райони. Те са видими в продължение на часове/дни.

Понякога имаме и странни светли проблясъци, появяващи се и изчезващи за секунди. Има обаче случаи и на светлини наблюдавани с часове. Някои мигат, други не.

Светлините са с различна интензивност, едни са по-ярки, други по-бледи. Дори по цвят са различни. Макар повечето да са бели или жълтеникави, има случаи и на видени червени или розови лунни светлини.

Този феномен вероятно е наблюдаван от хората още от зората на човешката цивилизация. Първите писмени сведения обаче идват до нас от 6-ти век. Първото съвременно документирано наблюдение се е случило на 19 април 1787. Светлините са наблюдавани не от кой да е, а от уважаваният британски астроном сър Уилям Хершел. Той вижда сияещо в червено петно на Луната. Заключава, че това вероятно е вулканично изригване. 

Към днешна дата има стотици случаи на наблюдавани лунни светлини, от професионални астрономи, от любители-астрономи и от случайни хора погледнали към Луната.

През 1968 Центърът за космически полети Годард към НАСА публикува доклад за наблюдавани от тях група светлини в неосветената част от Луната. На следващата година и астронавтите от мисията Аполо 11 също виждат необичайна флуоресцентна светлина на спътника, един ден преди да се приземят там.

Следващите екипажи от програмата Аполо също имат подобни наблюдения. През 1972 Харисън Смит от Аполо 17 вижда много ярък проблясък на север от лунния кратер Грималди. Нещо подобно вижда и Роналд Еванс в "Източно море" (Mare Orientale) на следващия ден.

Има различни теории на какво се дължат тези светлини, вероятно причините за тях са различни като се има в предвид колко са различни проявленията на този феномен.

Според някои различните светли петна и сияния се дължат на процеждащ се от дълбините на Луната газ. Други обяснения включват вулканична активност, попадения от метеорити, разреждане на статични електрически заряди, пиезокристални ефекти при лунотресения и т.н. 

Някои от наблюдаваните светлини може би са обекти в земната атмосфера, които точно в този момент са преминали пред Луната. Други твърдят, че светлините са дело на извънземни.

Няма обаче доказана теория до този момент. В момента има няколко научни проекта, които са посветени на това да се разбере повече за природата на тайнствените лунни светлини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар