22 юли 2020

"Фантомните" години - най-голямата измислица на псевдоисториците

Миналата година публикувах ето тази статия:


Две години преди това пък излезе тази статия:


И в двете основната идея е една и съща - че сега не сме годината, която си мислим. Не сме 2020, а примерно 1720 и една немалка част от човешката история всъщност е изфабрикувана. Няма да се спирам подробно на доводите в защита на горните теории, те са представени в двата материала. Ще се спра на тяхното оборване, защото наскоро попаднах на един много добър анализ в сайта "Ancient Origins".

Немският историк Хериберт Илиг е човекът, който стои зад идеята, че са добавени "само" 300 години към човешкото летоброене. И той и руснака Форменко твърдят, че европейските владетели и църквата са добавили еди-колко-си години, за да изглежда западната цивилизация много по-стара отколкото всъщност е. Дори и да допуснем, че всички те наистина са се наговорили (макар че постоянно враждуват помежду си) - Свещената римска империя, Византия, Франкската държава, Ватикана и т.н., абсурдно е да си мислим, че са успели да разпространят конспирацията си и върху хроникьорите от другите части и култури на света. И китайските и арабските летописци имат във свитъците си описания, които се отнасят за събития случили се в "липсващите" 300 или 1000 години. Те нищо не биха спечелили да добавят измислици в своите текстове, та да изглеждат европейците по-стара цивилизация отколкото са.

Освен това защитниците на хипотезата за фантомните години посочват, че в добавените години, които винаги са в средновековието, няма никакво развитие в областта на техниката, земеделието, архитектурата, философията и т.н. Как е възможно да имаме Римската империя с нейните върховни за времето си постижения, в един момент тя да изчезне, да имаме 300 или повече години на застой и след това пак изведнъж да почне прогреса при Ренесанса? Според Илиг и Форменко, просто тези "тъмни векове" (т.е. цялото Средновековие) са изкуствено добавени към календара. И понеже на фалшификаторите не им е било толкова лесно да измислят и технически и културни постижения за въпросните години, те са се ограничили само до изфабрикуването на исторически сведения.  Има един проблем с това твърдение обаче. През "тъмните векове" всъщност прогреса не спира, това ще ви го кажат всички историци. Да, в някои области напредъка се забавя, в други тръгва по криви пътеки, но като цяло развитието не спира. Нещо повече - в някои сфери постиженията дори са по-големи отколкото по времето на Римската империя. Като в архитектурата например - готическите катедрали не само, че не отстъпват на древноримските храмове, ами дори ги надминават по височина и инженерна мисъл.

Фокусирането на защитниците на "фантомните години" върху Средновековието може би говори за мотивите им. Те твърдят, че допълнителната хронология е добавена, за да изглеждат християнската църква и европейските държави по-стари и велики. А дали Форменко, Илиг и останалите всъщност не искат да премахнат тези години, за да няма черно петно върху европейската история? Не случайно Средновековието е наречено "тъмните векове". Еретици и вещици се горят на клади, отричат се научни факти.

Най-голямото доказателство за несъстоятелността на хипотезата за фантомните години е отношението на пропонентите ѝ към радиовъглеродното датиране. Този физически метод доста точно може да определи възрастта на много артефакти. Много от откритията съвпадат с историческите сведения. Ако имаше добавени години, трябваше да се разминават. Форменко като цяло пренебрегва радиовъглеродното датиране. Така де, като не съвпада с вижданията ти, просто го игнорирай.
ПОДОБНИ СТАТИИ:Забравеното царство Лехия

Няма коментари:

Публикуване на коментар