15 юли 2020

Котката Непотопимият Сам


Тази котка започва своето удивително пътешествие на борда на нацисткия боен кораб "Бисмарк" дълъг 241 метра и тежащ 41 700 тона. Как са я наричали немците не е ясно. 

На 27 май 1941 "Бисмарк" се изправя в директна битка срещу британския "Принцът на Уелс" плюс няколко други бойни кораби, в резултат на която е потопен. Едва 118 моряци от 2200 оцеляват. Няколко часа след битката, друг британски боен кораб "HMS Cossack" намира в морето една котка върху останка от "Бисмарк" носеща се по вълните. Англичаните прибират животното и го наричат Оскар.

През следващите няколко месеца "HMS Cossack" ескортира редица конвои в Средиземно море и Атлантическия океан. На 24 октомври 1941 корабът е ударен от торпедо изстреляно от немска подводница.  159 членове на екипажа загиват и въпреки опитите да бъде спасен, в крайна сметка този морски съд потъва. Котката Оскар отново е намерена на плава върху парче от кораба. Прибрана е и този път е кръстена "Непотопимият Сам" понеже спасилите я моряци знаят, че не за първи път тя преживява корабокрушение.

Приключенията на котарака не свършват до тук. Той е даден на екипажа на британския боен кораб "HMS Ark Royal", който между другото участва в потапянето на немския "Бисмарк".

На 14 ноември 1941 "HMS Ark Royal" пътува от Малта към Гибралтар, когато е ударен от торпедо изстреляно от немската подводница U-81. Екипажът се опитва да достигне до Гибралтар, но в крайна сметка потъва без обаче да има жертви сред екипажа. Отново котката Сам е намерена да плава върху една дъска.

До края на войната Сам плава с още два кораба, след което е даден в дом за пенсионирани моряци в Белфаст, където прекарва старините си. Умира през 1955.

Някои историци се съмняват, че тази история е просто моряшка легенда или поне частично е измислена. Освен това има две снимки на които се виждат две различни котки, за които се твърди, че е "Непотопимият Сам". Най-вероятно обаче Сам е котката дадена на долната снимка.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Балхаш - езерото което е и сладководно и соленоводно

2 коментара:

 1. Супер е статията, може ли нещо за ляво и дясно, доста хора казват че левичарите са зли, дори в библията, иска ми се мнението ти, или инфо.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За първи път чувам такова нещо, освен ако не говориш за политическите левичари, а не за леворъките хора. То в политиката всяко течение се опитва да изкара другите зли.

   А библията не е от източниците на които бих се доверил :D

   Изтриване