01 юли 2020

Космическите кораби, които в момента се разработват в САЩ


Наскоро компанията SpaceX постигна голям успех като успя да превози астронавти до Международната космическа станция със своя кораб Dragon. Има обаче и други разработки, които вероятно до няколко години ще полетят към космоса. 

 Starliner 

В тази разработка отново е намесена SpaceX, но водещата роля е на Бойнг. До края на годината се очаква да се направи тестово излитане на кораба без хора на борда и ако всичко е наред и върви по план, до две години Starliner също ще започне да превозва астронавти до МКС.

Orion

Тази разработка върви още от 2006 като през 2014 дори бе направен тестов полет. Възлагат се големи надежди на този кораб, който би трябвало да може да закара хора по-далеч отколкото досега е стигал, който и да е пилотиран кораб. До 3-4 години вероятно ще има нов тестов полет с астронавти, който ще прелети около Луната.

Starship

Още една разработка на SpaceX, която обаче ще отнеме поне още 4-8 години. Този кораб се рекламира като способен да превози хора до Луната, Марс и дори отвъд Марс.

Dream Chaser

Този проект се разработва от Sierra Nevada Corporation и няма да види бял свят поне още 5-10 години. Целта на кораба е да може да прекарва хора и товари до Международната космическа станция. Дали когато корабът най-после е готов, няма да е вече късно, изпреварен от другите комерсиални проекти? Все пак много хора възлагат надежди на Dream Chaser и то по една причина - носталгията. Този кораб има крила и прилича на излезлите от употреба совалки.ПОДОБНИ СТАТИИ:
Пирамиди на Луната (няколко снимки)

Няма коментари:

Публикуване на коментар