11 юли 2020

МИСТЕРИКОН (11 юли 2020)

Попадна ми странна новина от Англия от преди две седмици. Полицията в Балком, Съсекс получава обаждания, че са видени около 50 човека с куфари да се насочват към местния воден резервоар Ардингли. Полицейски патрули веднага се отправят към мястото, но когато пристигат не са забелязани никакви хора, с или без куфари.

Дали обажданията са били нечия шега? Дали в района действа странен култ и разходката с куфарите е вид ритуал? Дали за миг не се е получило преплитане с някой паралелен свят и това да са били пътешественици във време-пространството? Кой знае... 


Резервоарът Ардингли:


А сега за нещо, което ми писа един читател във Фейсбук. Той смята, че песенна "Adagio" на Лара Фабиан е прокълната. Ето какво ми разказа:

"Преди около пет години често изпадах в депресия, затварях се в къщи и слушах тъжна музика. Особено обичах въпросната песен. От нея ми ставаше още по-депресиращо, въпреки че не го осъзнавах. Веднъж в къщи дойде един приятел и стана свидетел на мойта привичка. На другия ден ми се обади и ми каза, че тази музика ще ме побърка особено примесена с алкохол. Послушах го и спрях да го правя. Особено избягвах тази песен. Това нямаше да е толкова впечатляващо, ако преди няколко месеца не се бях видял с една приятелка на по бира. Тя ми разказа за някаква нейна приятелка, която направила опит за самоубийтво. Нагълтала се с хапчета докато слушала любимата си песен Адажио."

Чух тази песен и засега не мога да кажа, че и на мен ми е подействала негативно. Тъжна е, но има и доста по-тъжни песни. Със сигурност втората част на клипа е зловеща - когато статуите и картините се раздвижват.


Следват няколко интересни новини от български интернет сайтове:

Следва едно късометражно филмче. То е под 3 минути и първоначално реших, че е поредното видео базирано на градската легенда за Валсуващият. Мисля, че поне два други късометражни филма базирани на тази история съм давал в предишни бюлетини. След като изглеждах и този, всъщност осъзнах, че той има с какво да бъде отличен. Първо - паранормалната жена може да си взаимодейства с телефона на жертвата си и да и праща съобщения - тоест директно си пробива път в новите технологии. Освен това мястото на действието не е типичната "пуста тъмна улица". Да, нощ е, няма други хора наоколо, но не далеч минават доста коли, а и като цяло е доста осветено. Толкова нормално, а толкова смъртоносно. Някак си е сюреалистично. Подозират ли шофьорите в колите, че на няколко метра от тях се случва нещо паранормално...

 
 

 Завършвам с редовната кино рубрика. "Похитителите на изчезналия кивот" излиза през 1981 и дава началото на едно десетилетие изпълнено с невероятни екшън филми. Разбира се и в следващите десетилетия, както и в предишните има много добри такива филми, но кинопродукциите от 80-те са уникални. Те носят един непоправим дух, духът на 80-те. Навлизащи нови технологии позволяват все по-добри специални ефекти. Жизненият стандарт е добър, чувството за свобода е завладяващо (някои казват, че през 80-те смътно се е усещало, че скоро Източна Европа ще се присъедини към свободния свят). Бейби бумът е довел до появата на едно голямо младо поколение. Лъскъви списания нявсякъде, лъскави коли, Ем Ти Ви. Диско, Ню Уейв и хеви метъл. Животът е лек, младежите искат весели и забавни филми с много действие. Именно в такава среда се появяват описаните в настоящата поредица екшъни.ПОДОБНИ СТАТИИ:
Reddit: маниак в гората или човек пропаднал в друго измерение?


МИСТЕРИКОН (28 юни 2020)

1 коментар:

 1. Радослав11 юли, 2020 18:42

  80-те години, без съмнение са най-безгрижното и наивно десетилетие в Цялата Човешка История!

  Без значение от коя страна на Желязната Завеса, хората живеят в един приказен сън, който вещае Фанстастично бъдеще!

  Напредъка на технологиите създава Илюзията, че има за Всеки от Всичко, без хората да си дават реална сметка, че именно тези технологии, ще обезмислят съществуването на Милиарди души и ще ги направят на практика ненужни...

  В нашата реалност обаче Всичко постоянно търпи Промяна и сега 30 години по-късно сами виждаме пред каква Антиутопия сме изправени!

  Сметката за Голямата, Безгрижна Веселба трябва да се плати...

  Лесните времена раждат слаби хора.
  Слабите хора раждат тежки времена.
  Тежките времена раждат силни хора.
  Силните хора раждат лесни времена.

  Чингиз Хан (1162 - 1227), хан на Монголите, монголски държавник, основал Монголската империя, най-голямата държава в човешката история

  ОтговорИзтриване