02 юни 2020

Reddit: днешните паранормални изчезвания - твърде подобни на финския фолклор?

В различни форуми в Интернет, в книгите на Дейвид Полайдис, в паранормални сайтове и т.н. може да се намерят десетки и дори стотици случаи на мистериозно изчезнали хора или на такива, които временно сякаш не са били в нашия свят. Те често имат сходни характеристики - "пропадането" става внезапно, в един миг си тук, в следващият миг гората е напълно непозната, вървиш с часове и сякаш все минаваш през едно и също място, тишината е злокобна, когато все пак се върнеш в познатия свят и те намерят, се оказва, че си бил съвсем близо до спасителите, но нито ти си чувал виковете им, нито те теб.

Благодарение на този пост в Редит, се оказва, че във финладския фолклор е описано нещо, което удивително много прилича на някои съвременни случаи:


Мястото, където попадат изчезналите има име - то се нарича "Metsänpeitto". Там не изчезват само хора, но и домашни животни като крави и овце. Стопаните им може с часове и дни да ги търсят, но трудно ще ги намерят. В този мит сякаш се загатва, че това място всъщност е тук при нас, но "отместено" в друго измерение. Хората и животните са тук, но търсещите ги не могат да ги видят, а виждат на тяхно място дървета, скали или други предмети. Самите изчезнали също не виждат и чуват тези, които ги търсят.

В един от митове, един стопанин след като дълго време търсил своята овца, решил да удари в яда си едно дърво. В мигом това дърво се превърнало в липсващото животно.

Metsänpeitto не е неосъзнат "природен" феномен, не е нещо като гръмотевичните бури. Зад него стоят някакви дребни разумни (и зли?) същества, които най-общо могат да се определят като гноми.

За щастие в легендите е казано какво да направите, ако попаднете на това проклето място. Едно от нещата, е да облечете някои свои дрехи на обратно - да си обърнете якето на обратно, да си размените лявата и дясната обувка и т.н. Другото нещо е да се наведете и да погледнете света през краката си. Нещо ето такова:


АНАЛИЗ НА ТОЗИ ПОСТ В РЕДИТ

Защо смятам, че в този постинг има доста интересни и дори верни неща. Първо, действително има такива легенди във фолклора на Финландия. В самия материал в Reddit са дадени линкове към статии в Wikipedia. Освен това много други потребители са коментирали под първоначалния пост, че и в техните страни има подобни легенди - в другите скандинавски страни, дори в митовете на някои северни славянски народи. Както се казва - във всяка легенда има зрънце истина, а когато фолклорния мотив се повтаря в не една и две митологии, вероятно може да говорим за нещо повече от просто зрънце истина.

Други хора пък са разказали съвременни случки (на самите тях или на свои познати/приятели), които удивително много приличат на случващото се с хората попаднали в Metsänpeitto.

Защо си мисля, че не е толкова абсурдно да си обърнеш дрехите на обратно, ако се загубиш някъде. Такъв мотив за предпазване от паранормалното е разпространен и в много други народни извън Европа. В източна Азия имаше поверие за някакъв зъл демон, който идва нощно време и убива мъжете в съня им. Точното име на съществото не си го спомням, но може би дори съм споменавал за тази легенда в предишни статии в блога. Действително много азиатци умират в съня си. Според лекарите това се дължало на някакво заболяване, което се среща по-често там, май беше на сърдечно-съдовата система. Въпреки това за всеки случай много мъже спят в женски дрехи - за да заблудят този демон.

Дори и гледането между краката не е нещо уникално само за скандинавския фолклор. Каква мислите е горната снимка? Не, това не са просто двама млади идиоти решили да се надупят над залива. Те го правят защото има местна легенда. Мястото е японският остров Матсушима. Ако погледнете на обратно залива, ще видите "мостът към рая". // Източник

Ето ви още една снимка от същия залив:


Как е възможно народи в северна Европа и източна Азия да имат подобни неща? Може би не е просто случайност. Затова, ако някога се загубите в гората и си мислите, че нещата наоколо не са съвсем наред, бих ви посъветвал без притеснение да обърнете блузата си на обратно, дори да размените обувките си. Не се притеснявайте - няма кой да ви се смее, нали сте се загубили все пак. А ако все пак към вас се затича ваш познат и ви каже, че ви е видял как си разменяте маратонките или гледате през чатала си - направо му забийте един шамар за това, че не ви се е показал по-рано. Вие сте се загубили и сте се притеснили, а той ви е гледал от храстите какви абсурдни неща правите и се е подхилквал вместо да ви се притече на помощ.

Когато за първи път попаднах на описаното по-горе, се замислих, че това има връзка с котките. Не, не съм толкова пиян, че да си измислям напълно безпочвени връзки. Връзка има, макар тя да е силно спекулативна. Много животни в човешката история са смятани за митични и надарени с магически способности. Гарвани, сови, бръмбари скарабеи и т.н. Над всички обаче изпъкват котките.

Ето ви няколко по-стари статии в блога:
Понеже винаги съм имал много котки, се замислих, че най-често именно тези животни съм виждал да гледат "отгоре надолу", "из между краката си". Не кучета, не птици, не нищо друго. Дали именно от там не идва част от магическата им сила?Между другото, като странно съвпадение, няколко часа след като разсъждавах върху тези неща, в блога бе публикуван коментар, който ни в клин ни в ръкав питаше дали няма да пиша скоро за котки:


Освен ако не е шега на един добър читател, който знаеше, че подготвям този материал, съвпадението е много странно!

И друг въпрос ме вълнува. Попаднал си в паралелно странно място и може да се измъкнеш от там като си размениш дрехите или гледаш между краката си. А ако си в нашия си нормален свят и го направиш, в друго измерение ли ще отидеш??? Съветвам ви да не пробвате, кой знае - казват, че понякога истината е по-странна и от най-голямата фантазия.

Накрая малко скептицизъм. Много медици, невролози и учени вероятно ще ви кажат, че има научно обяснение поне за гледането с главата надолу. Като се наведем, много кръв нахлува в мозъка ни, след рязкото изправяне се замайваме и нищо чудно да си въобразим, че имаме "паранормални" преживявания. А котките са си просто котки - хората много ги харесват и си измислят митове, че са магически същества :)

Все пак имайте едно наум и за не-скептичните неща казани в настоящата статия. Хареса ли ви първото мое по-дълбоко гмуркане в Reddit? Ще гледам да не удавя Мистерика само с такива истории от този сайт. Дано аз самия не затъна до уши в дивите конспирации и теории вихрещи се в сайта.


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозно същество всява паника в Индия


Снимки на същества от други измерения?


Още странности в гората - ч. 1

6 коментара:

 1. Анонимен02 юни, 2020 09:40

  Благодаря за интересната статия. Митовете и легендите, макар и отричани от скептиците са като историческите хроники- може и да не е вярно, но все пак има някакава истина, а кой знае може и да са си напълно истински истории.

  :) Коментарът, който сте публикували е мой и явно мислим на една вълна. Не се шегувах, а и не знам какво ще публикувате,чак такива паранормални способности нямам:)
  Котките са си особени, често се взират някъде където няма нищо, много са интуитивни и не се знае какво виждат. Може и да са същества, които ние не виждаме или някакви паралелни светове.
  П.С. женският демон, който в източните религии убива мъжете нощем, докато ги съблазнява е инкубус; В западната кулура това е Лилит. Абе от край време мъжът си знае, че жената е жив дявол :)

  ОтговорИзтриване
 2. Р. за*би тази работа, 90% съм сигурен че си ти :D Иначе ето ти едно наистина повече от странно съвпадение. Почти по същото време по което публикувах статията, един туитър профил, който следя и който е посветен на котките пусна тази снимка:

  https://twitter.com/HourlyCats/status/1267686173708779525

  Той не ме следи на обратно, не може да я е видял от мен. Аз снимката я намерих в нета, вероятно и той, но е интересно съвпадение, че точно сега е решил и той да я пусне.

  Мисля че азиатският демон, за който говоря имаше друго име, а не е просто инкубус.

  Статиите от поредицата вече са подготвени всичките, какви неща само се задават :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Р. твърди, че не е той писал коментара за котките :) Може би е така, трудно ми е да различавам хора, когато пишат анонимно. Нека остане и малко мистерия ;)

   Изтриване
 3. Анонимен02 юни, 2020 19:57

  Надупете се и ще имате паранормално преживяване (като едни хора с "алтернативна" ориентация), носете дрехите си на обратно (като cross dressers)...какъв беше блога едно време, какъв стана...по добре да беше спрял около 2017, щяхме да те запомним с добро

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тази статия всъщност не е за крос дресери, а за котки - това и е скритата умисъл.

   Изтриване
  2. Анонимен03 юни, 2020 14:29

   Айде по-спокойно. Ако се чувстваш толкова убиден от кросдресърите и хората с "алтернативна" ориентация да си беше запазил коментара за себе си. Няма нужда всички да стават свидетели на селянията ти

   Изтриване