09 юни 2020

Мистерията с изчезванията - от Reddit към StackExchangeПредишните статии от поредицата се базират основно на неща писани в Reddit. Този сайт макар да съдържа голяма степен на уникалност, не може да се каже, че е единствен по рода си. Има и много други сайтове, които са центрирани около това всеки да може да пише мнения.

Ако сте програмист със сигурност сте ползвали сайта StackOverflow, където можете да потърсите помощ от другите потребители за решаването на свой конкретен програмистки проблем. От няколко години сайта се разшири със StackExchange, където има безброй други тематични групи нахвърлящи първоначалната IT тематика. Има групи разискващи математически въпроси, класическа литература, дори има група посветена на латинския език. Малко или много обаче тези групи като цяло разискват доста рационални теми. 

След прочетеното в Reddit потърсих повече информация за описаните в предишните статии от поредицата поверия и с изненада стигнах до StackExchange. Оказа се, че в сайта има група разискваща фолклора. За разлика от Reddit тук мненията са като цяло по-обосновани и са стъпили на скептична/научна основа.

Един потребител бе задал въпроса защо има поверие, че като си обърнеш дрехите наопаки, ще пазиш феите далеч от себе си.

Повтаряща се тема в ирландските истории за феи е, това че те могат да бъдат държани далеч от теб чрез облеклото, обърнато наобратно. Това е "толкова ефективно, колкото светената вода или желязото".

Светената вода има смисъл, тъй като ирландците съгласуват старите си истории с християнската митология. Феите са добрият народ останал неутрален по време на конфликта на Бог с Луцифер. Не са достатъчно добри за небето, не са достатъчно лоши за ада, и за това те остават да населяват Земята редом с хората. Като не съвсем божествени, те са отблъсквани от християнските символи.

Има различни теории и защо желязото ги отблъсква. Според една от тях това е остатък от пиктите, които някога са населявали тази земя преди идването на келтите, англо-сансонците, викингите. Оръжията на пиктите на са били толкова добри колкото на прииждащите завоеватели, те не са били добри в металообработването. Били са побеждавани лесно от железните мечове на новите жители на британските острови. От там може би тръгва поверието, че непознатият, чуждият народ може да бъде победен с желязо. Феите също са непознат народ и върху тях се пренася вярването, че железните предмети ги прогонват.

Но да се носи облеклото на обратно? От къде идва това?

"Turn your cloaks
For fairy folks 
Are in old oaks"*

* Обърнете си наметалата за феите, които са в старите дъбове - английска поговорка

Следва отговорът даден от друг потребител на StackExchange.

Не мога със сигурност да кажа от къде идва тази легенда. Това което установих е, че този мотив се появява навсякъде, не само в ирландските митове. Намерих все пак няколко цитата, които може да хвърлят светлина. Изглежда основната цел е да объркаш феите. Тези същества са описвани като дяволити и за да ги объркаш трябва също като тях да покажеш, че не си обикновен.

Това не е същото като отблъскването с желязо, към което те имат непоносимост. Обръщането на дрехите не ги прогонва, просто им отвлича вниманието за известно време, обърква ги - колкото да можеш да измъкнеш по-далеч от тях.

 Според книгата "Spirits, Fairies, Leprechauns and Goblins" от Карол Роуз феите изпитват удоволствие да заблуждават пътуващите нощем хора - те се скитат докато не бъдат напълно изтощени. Обичайният начин да се измъкнеш от тази ситуация е да обърнеш якето си с хастара навън. Почти същото е казано и в "Encyclopedia of Mythology and Folklore" от Жозефа Шерман.

Продължаваме с извадка от "The Everything Celtic Wisdom Book" на Дженифър Емик.

"Един начин да избегнеш феите и тяхната магия е да носиш дрехите си на обратно, това ще ги обърка. Освен това се говори, че те се ужасяват от желязото и стоманата. Дори една малка карфичка е ефикасна срещу тях."

В тази книга се дава и обяснение защо може би феите спират да се занимават с хора обърнали си дрехите. Те предпочитат да измъчват някого, който се приближава, а не който се отдалечава.

Най-подробното обяснение обаче не е от книга, а от блог постинг в интернет.

Презумпцията е да бориш огън с огън (на български ползваме израза клин клин избива). Обръщането на палтото ви на обратно едновременно съответства и противодейства на изначално противоречивата природа на Елфленд, страната на феите (забележка Г.Б.: хайде кажете си го направо Магония, какво се правите!) Там е лято, когато тук е зима, ние остаряваме, те се подмладяват и  т.н.  По този начин като направите нещо ирационално в рамките на тяхната ирационалност,  може да обърнете монетата и да се върнете в удобно предвидимия и по този начин безопасен свят на обичайното ежедневие.


Това последното ми напомни за математическото действие умножение. Две отрицателни числа като се умножат дават положително. Дали всично не са просто някакви квантови закони, за които все още дори не подозираме? Изглежда ни свръхестествено, а всъщност всичко са закономерности.

За сега спирам да дълбая в тази тема. От гмуркането ми в тематиката научих много нови неща, надявам се и на вас да ви е било интересно. Дали тези (а и другите) свръхестествени загадки ще бъдат разрешени в рамките на нашия живот? А дали въобще някога ще се случи това? Ще видим...

Няма коментари:

Публикуване на коментар