03 май 2020

Вълнуващи космически сигнали - част I

През 20-ти век човечеството достигна едно техническо ниво позволяващо ни започнем да слушаме радио вълните и другите излъчвания, които идват от космоса. В настоящата поредица от три статии ще представя някои от най-интересните сигнали, които сме засичали.

Ноември 1967. Джозелин Бел Бърнел е студентка в университета в Оксфорд, която е на смяна в университетската радио обсерватория изучаваща квазерите. Бърнел засича странен радиосигнал, който се повтаря през изключително точни интервали. Освен това може да се улови само на точна честота. Не прилича въобще на космическия шум, който обсерваторията обичайно улавя. Затова на шега, този сигнал е кръстен LGM-1 съкратено от "Little Green Men" (Малки зелени човечета).

Учените са озадачени от LGM-1. Не е квазер, не е какъвто и да е познат естествен космически обект. Колкото и да не им се иска, допускат, че може да е дело на извънземна цивилизация. Скоро е открит втори подобен сигнал идващ от друга част на космоса. Учените глави си отдъхват, според тях това е доказателство, че сигналите са с естествено произход. Не може две различни извънземни цивилизации от различни части на галактиката да излъчват подобни сигнали. Дали е логично? Явно изключват възможността това да са вид космически маяци разпръснати из цялата вселена от много древна раса, която е успяла да обходи голяма част от галактиката.

Новите "естествени" космически обекти, които произвеждат този вид сигнали са наречени пулсари.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
НЛО-то преминало над САЩ на 18 април 1962
Много добро видео на странни обекти на Луната
Дали учените засякоха паралелна вселена движеща се на обратно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар