08 май 2020

Странният живот на Джон Спеър и раздвижилата се машина-бог

Джон Мъри Спеър (John Murray Spear) е роден в Бостън, Масачузетс, САЩ през 1804. През първите години от живота си като възрастен е многообещаващ свещеник. За разлика от много други попове преди, а и след него, та до днес, той не е консервативен във възгледите си. Спеър се застъпва за извършването на редица социални реформи. Настоява за премахването на робството, отмяна на смъртното наказание, реформиране на затворите и на трудовите взаимоотношения, бори се за правата на жените. С други думи, той е гаден соросоид борещ се срещу традиционните ценности (надявам се, че схващате иронията, чувствам се длъжен да уточня това поради стремглаво падащото средно интелектуално ниво в България)!

Спеър не просто има такива радикални за времето си възгледи, той активно ги проповядва на срещи и събрания. Общува с известни борци за граждански права от онова време като Теодор Паркър, който на свой ред ще бъде вдъхновение за такива значими личности като президентът Ейбрахам Линкълн и живелият през 20-ти век Мартин Лутър Кинг. Джон Спеър дори взема участие в тайното прекарване на чернокожи роби от южните щати в свободните територии на север.

Джон Спеър е забележителен човек и активист, но казаното до тук не е достатъчно, за да му отделя цяла статия в блога. Ако това бе всичко от неговия живот, то материалът за него повече би подхождал на някой либерален български сайт (има доста такива, някои дори си струват да се четат) отколкото на Мистерика.

Но активизмът и живота му на пастор не са всичко. Нещо повече - без тях вероятно нямаше да се стигне до описаното в останалата част от статията. През 1844 Джон Мъри произнася пламенна реч против робството в Портланд, щата Мейн. На събитието нахлува озлобена група хора, която пребива Спеър почти до смърт. Пасторът прекарва няколко месеца в кома. Когато идва в съзнание, той ще разкаже, че през тези няколко месеца е имал множество видения и посещения от неведоми сили. Докторите отхвърлят тези негови приказки като последица от травмите по главата му.

След като се възстанови Джон Спеър ще продължи да проповядва като свещеник и да се бори за равни права, но вече в живота му ще има още едно трето нещо. Това нещо е спиритуализмът. През 1851 Джон твърди, че е успял да разговаря с мъртвия си баща. Твърди, че може да изпада в транс и да говори с духовете на починалите. Естествено едни такива твърдения никак не се толелират в църквата по онова време (а и сега) и Спеър е принуден да скъса изцяло с тази институция през 1852.


След като дълги години човекът е многоуважаван член на активисткото движение, сега той става не по-малко важен член на едно друго движение - това на спиритуалистите. Сеанси, уиджа дъски, автоматично писане в състояние на транс, посещения на определени места, всичко това изведнъж става част от живота на Спеър.

Но и това само по себе си едва ли щеше да е достатъчно, за да подготвя материал за Джон Мъри (може би само някоя кратка статийка). Все пак той не е първият, нито ще е последният човек, който по някаква причина изведнъж почва да вярва в духове. Дори и днес има хиляди такива хора. Много от тях страдат от самозаблуждения или психически разстройства или чисто и просто са измамници. Но животът на Джон Мъри Спеър тепърва ще става още по-странен.

През 1853, поне според неговите думи, с Джон Спеър се свързва група от духове наречена "Електричарите" (може би преводът ми е не е съвсем точен - на английски групата се нарича "Electricizers"), която на свой ред е част от по-голяма група известна като "Асоциацията за благотворителност". Дори само заради това твърдение си струваше да подготвя статия за Спеър! Чували сме за какви ли не духове - добри, лоши, помагащи на живи хора загубили се в гората, зли духове, които те обсебват и пият от жизнените ти сили, дори и духове на животни, но не бях чувал, че духовете също като живите хора могат да се обединяват в групи, фракции и т.н., че и да си измислят готини имена.

Потръпнах! Малко след като написах горния абзац, в паметта ми се появи спомен за друго подобно твърдение. Сигурен съм че около 2012-2013 съм писал материал за опитите на различни хора да се свържат с оня свят с помощта на различни технически устройства. Един от тези ентусиасти дори твърдеше, че от другата страна на канала са му отговорили група мъртви учени, които бидейки именно учени се били заели с това да изследват какво има отвъд. Естествено не успях да намеря статията, фалшив спомен ли е това? И защо така внезапно се появи в ума ми? "Електричарите" ли се намесиха?

Според Спеър членове на тази призрачна група са някои от най-големите умове от миналото като Томас Джеферсън, Емануел Сведенборг и Бенджамин Франклин. Целта на "Електричарите" е да подпомогнат човечеството да достигне следващото технологично ниво, но и следващото ниво на съзнанието. Джон Спеър твърди, че е избран от тях да бъде техен говорител на Земята.

Много хора ще повярват на Спеър и той ще основе комуна в Чухуахуа Каунти, Ню Йорк. През годините той ще получи много чертежи от "Електричарите". Според някои ма тези схеми може да се различат машини, които дори не са изобретени към онзи момент - компютри, летателни апарати, самоподдържащи се градове.

От къде ми е познато това?! Чертежи на апарати които тепърва предстоят да навлязат в света? Точно така - от аеро-клуб Сонора! За тях писах в тази статия от 2019:


Няколко дни по-късно публикувах друг материал, който твърде много приличаше на загадката Сонора, макар да не бяха споменати имена:


Засега ще продължа повествованието с историята на Джон Мъри Спеър, но в края на статията ще се върна отново на Сонора, защото определено има какво да се добави!

Най-великият чертеж обаче, който Джон получава от духовете-учени е на нещо, което ще бъде наречено "Новият енергиен мотив", "Новият мотор", "Новият месия", "Божествената машина" и дори "Последният дар на бога". Това устройство щяло да бъде нещо като вечен двигател, който ще захранва човечеството с неизчерпаема енергия. Това чудо ще извлича сили от самата природа и ще може да се саморепликира. Не стига това, но ще е и месия, който ще преведе хората до следващата ера повдигайки духа им до ново ниво. Спеър ще заяви в прав текст, че тази машина ще е физическото тяло чрез което Богът ще се проявява на Земята. Джон Мъри и сподвижниците му се заемат да построят тази машина.

През 1853 започва строежа на "Новия месия" в колиба на върха на хълма Хай Рок Хил, който се извисява над град Лин в Масачузетс. По изчисления за този проект са хвърлени пари, които изчислени спрямо днешната покупателна способност биха се равнявали на 50 000 сегашни американски долара. За завършването на машината са нужни точно 9 месеца (случайно съвпадение ли е, че точно толкова продължава нормалната бременност при хората?). В машината са използвани мед, цинк, магнити, различни зъбчати колелца и др. Все неща, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това по време на сглобяването Спеър носи специален костюм покрит с метални плочи и ленти и скъпоценни камъни. Дали просто се е правил на интересен или в устройството е имало нещо повече от ламарини и колелца? Нещо радиоактивно?

Идваме до най-интересната част от построяването на Божествената машина - участието на медиум на име госпожа Метлер. Според Спеър тя била избрана да бъде новата дева Мария даваща живот на бога. Твърди се, че жената действително започва да страда от безпокойство и болки свързвани обикновено с бременност още преди Спеър да се свърже с нея. Джон Мъри я инструктира да отиде в град Лин, Мазачузетс и да се качи на хълма известен като Хай Рок Хил, където тя ще намери странна машина от цинк, мед и дърво. Не е ясно дали и дава пари или я убеждава по друг начин, но жената действително отива на хълма. Там тя изпада в транс и след два часа "дава живот" на машината.

По това време на Хай Рок Хил вече се е събрала значителна тълпа. Хората действително виждат как след "раждането" машината се раздвижва! Спеър е във вихъра си, обявява това за Изкуството на всички изкуства, Науката на всички науки, Новият месия, Философският камък, Великото спиритическо разкриване на новата ера, Последния дар на бога за човечеството.

Странно, но когато новината за случилото се на хълма достига до другите спиритуалисти, те въобще не са ентусиазирани. Може би тайно всеки от тях мечтае да е лидер на движението, да е най-важният спиритуалист от всички. Постижението на Спеър е на път да го превърне в номер едно. Затова вкупом спиритуалистите се нахвърлят върху Джон Спеър и сподвижниците му. Обвиняват го, че е повече водач на култ отколкото спиритуалист. Казват, че е обладан от илюзии. Хората на хълма са се самозаблудили, че виждат някакво движение или ако машината наистина е помръднала, това е измама, дело на самия Спеър.

Ето така се предполага, че е изглеждала въпросната машина:


Спеър и помощниците му разглобяват машината и я транспортират до град Рудолф, Ню Йорк, където смятат да я сглобят отново и да продължат с опитите. Преди обаче да го сторят разгневена тълпа нахлува в работилницата им и унищожава Новия месия.

Самият Спеър не прави повече опити да построи наново машината, дори твърди, че "Електричарите" са го инструктирали да зареже проекта, защото човечеството още не е готово за него.

Джон Спеър продължава да се занимава с други активистки или спиритистки проекти до края на живота си. Умира през 1887 във Филаделфия.

След години ще се появят конспирации, че "Новият мотор" въобще не е унищожен и всичко е инсценировка на самия Спеър. Според тези конспиратори тази странна машина и досега се пази тайно някъде и кой знае, може би се използва за нещо. През годините дори се появяват твърдения, че е намерена на различни места - в стари килери и тавани, но досега никое от тези твърдения не се е оказало вярно.


Приликите с аероклуб Сонора са поразителни. Отново става въпрос за чертежи на машини, които са изпреварили времето си. Отново тайнствената група, с която контактува човекът, са част от от по-голяма организация. "Електричарите" са част от "Асоциацията за благотворителност", а "Сонора" е част от NYMZA. Дали "Електричарите" и "аероклуб Сонора" не са едно и също нещо? Вярно първите са група от духове, а вторите живи изборетатели, но така ли е всъщност? За Сонора разбираме едва след смъртта на Чарлс Огуст Алберт Делчау в чиито записки присъства информация за съществуването на този таен клуб. Може би не е описал всичко? Може би и те са получавали своите знания свише? А дали ако седи едно и също нещо зад двете истории, то не е нещо съвсем различно, нещо трето? Усещам много Магония във всичко това.

Интересно е, че Сонора изглежда се появяват малко след смъртта на Спеър. Дали "Електричарите" не са започнали нов проект под ново име след неговата смърт?

Това не е всичко! Освен че чета сайта Mysterious Universe редовно слушам и подкаста им. Поне в две предавания те намекнаха, че аероклуб Сонора има връзка със странни убийства / изчезвания в малък американски град. Историята беше доста заплетена и не съм я представял в Мистерика, защото трудно се превежда от аудио, не е като от написан текст. Освен това не изясниха до колко са сигурни заключенията им за намесата на Сонора в събитията разиграли се в този град. Обещаха, че ще го направят в платената част от подкаста им, но на мен не ми се даваха пари, особено като не съм сигурен дали просто не използват това твърдение за зарибявка - платете и ще разберете истината, а на края да ти кажат "нещата остават недоказани".

Все пак мисля, че тази история и Сонора са част от правилния път за разбирането на паранормалните феномени. Може би разни конспирации като Зона 51 и Розуел са за отвличане на вниманието от истинският феномен, който е много по-древен от самото човечество и съвсем не идва от друга планета....

Stay tuned

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Смъртта на Хауърд Дуейн Алман и фаталната сделка с Бога
Граф Сен Жермен

Няма коментари:

Публикуване на коментар