21 май 2020

Магическият компютърен ключ

Това е една история от преди години, когато в университети и институции са се ползвали огромни по размер изчислителни машини. Действието се развива в Масачузетския технологичен институт. Един ден човекът, който разказва историята е отишъл в лабораторията, в която се е помещавал един компютър PDP-10. Проверих, наистина отдавна са се разиграли тези събития, защото този модел компютри се е произвеждал от 1966 до 1983.

Ученият забелязал, че някой е прикачил към корпуса на компютъра малък превключвател. Към двете положения на ключа били добавени надписите - "магия" и "още магия". В момента превключвателят бил на "още магия".

Човекът извикал свой колега, който му казал, че никога не е виждал този ключ преди. Двамата го погледнали от близо и видели, че само едната страна на превключвателя е свързана с кабел към вътрешността на компютъра. Всеки технически грамотен човек знае, че за да работи един ключ, той трябва да е свързан с две жици, по една от всяка негова страна. В зависимост от положението на ключа по жиците или преминава ток или не преминава. Превключвател с един единствен кабел към него не ги трябвало да прави нищо, затова двамата смело натиснали ключа мислейки си, че това е нечия глупава шега. Компютърът веднага забил!

Двамата учени били като гръмнати! Решили, че блокирането на машината е просто съвпадение и няма нищо общо с натискането на превключвателя. Все пак преди да рестартират системата, те върнали ключа на "повече магия". Цяла година не посмели повече да си играят с този превключвател.

След известно време първият учен разказал на друг свой колега за магическият ключ. Онзи си помислил, че или колегата му е полудял и вярва в небивалици или, че си прави шега. Затова първият учен го завел при компютъра, ключът бил все така на мястото си. Новият учен проследил единствената жица сред плетеницата от кабели и установил, че е вързана на заземен щифт т.е. наистина ключа не би трябвало да прави каквото и да било - този щифт не влияе на нищо.

Двамата натиснали ключа и компютърът отново забил. Едва ли вече можело да става въпрос за съвпадение. Озадачените учени извикали един всепризнат специалист, който също стигнал до извода, че превключвателят е безсмислен. Той обаче не го натиснал, а просто го разкачил от системата. Рестартирали компютъра и той си работел нормално.

Защо системата забивала всеки път, когато някой натиснел магическия ключ? Според една теория близо до заземения щифт може би е имало някаква верига и превключването на ключа е било достатъчно, за да се наруши електрическия капацитет за една милионна част от секундата. Достатъчно за да забие цялата система.

Друга възможност е страната на превключвателя където е нямало кабел всъщност да е била заземена към корпуса на машината. Потенциалите на щифта и на корпуса може да са били различни и превключването на ключа е водело до спад или скок в напрежението и машината е блокирала.

Вероятно някой шегобиец е открил някое от горните неща и е направил "магическият" ключ

Първият учен все още пази ключа в мазето си, той все така стои на "още магия"...за всеки случай.

Източник

1 коментар:

  1. Анонимен21 май, 2020 12:30

    Щом дойде време за заплати, компютрите на отдел ТРЗ винаги забиват, може би управителят се е обърнал към някоя врачка да направи черна магия, за да не си получаваме заплатите навреме.

    ОтговорИзтриване