20 май 2020

Черната сватба...а скоро и жертвоприношения на деца?!

Не случайно казват, че на добрият човек, за да прави добри неща, не му е нужна религия. На лошият човек, за да прави лоши неща, не му е нужна религия. Но за да прави добрият човек лоши неща, вече е нужно религията да му замъгли разсъдъка.

Предполагам знаете как в древността, че и в средновековието, хората са вярвали в глупостите на жреците и шаманите, които са им казвали, че за да са спасят от сушата, от чумата, от глада, те трябва да правят разни в най-добрия случай безсмислени, а в най-лошия отвратителни неща. Най-крайните примери са човешките жертвоприношения, включително и на деца.

Мислех си, че тези суеверни глупости са останали в тъмното минало, но явно съм се излъгал. Миналия месец ортодоксални евреи в израелския град Бреи Брак са възродили един позабравен ритуал с цел да спрат коронавируса. Той се нарича "Черната сватба" (shvartse khasene). Състои се в това, че се хващат двамата най-маргинализирани човека в обществото, мъж и жена, и се оженват насила. В случая това са били момче и момиче сираци, които никога не са се срещали преди. Не стига това, ами сватбата се е извършила в местно гробище. По-зловещо от това нямаше как да го измислят.


Последният документиран случай на "черна сватба" преди настоящият е от 1918. Еврейската общност във Филаделфия, САЩ оженва мъж на име Хари Розенберг и жена на име Фани Джейкъбс, за да спре испанският грип. Явно този ритуал не помага, защото както знаете тази епидемия убива милиони по целия свят. Самите Хари и Фани също умират от грипа. Защо тези евреи от горната снимка си мислят, че сега ще имат по-голям успех?!

Все пак този ритуал не е толкова лош и човеконенавистен като едно жертвоприношение например. Има шанс момичето и момчето да се харесат и да са щастливи. Но дали със все по-честите кризи в крайна сметка малоумието няма да стигне до там отново да убиваме деца, за да омилостивим някакъв измислен литературен герой наречен Бог? В България има някои хора, които при всяко бедствие бързат да обвинят някого, че е разсърдил Господа. Обикновено това са хомосексуалистите, но съм виждал и какви ли не други странни изказвания. Пловдивският митрополит Николай е шампион в това. Той дори обвини концерта на Мадона в София, че е причинил трагедията в Охрид, при която се удавиха група български туристи в езерото край града.


В случая Николайчо съвсем не е оригинален. През втората половина на 19 век равин в Украйна по същия начин обвинява жените, че са твърде разголени и това е докарало епидемията от холера. Озверялата религиозна тълпа буквално пребива десетки жени заради тези малоумни приказки.

На добрия човек не му трябва религия, за да...


Картина от 1892, поредната черна сватба "бореща" се срещу поредната епидемия:


1 коментар:

  1. Анонимен30 май, 2020 02:35

    Обичайно е за хората да се оправдават било с т.н. Господ или с т.н.Дявол.
    Слабоумието и наглостта са в самите хора.

    ОтговорИзтриване