15 май 2020

Амулети и талисмани

В миналото хората са се страхували от всякакви реални и нереални бедствия и беди и затова са носели всякакви талисмани и амулети. Поне така започва оригиналната статия, която служи за основа на настоящият материал - "в миналото". Не съм съвсем съгласен, дори днес мнозина носят талисмани и макар в повечето случаи, те да са безполезни, не виждам нищо лошо в носенето им. Дори и всичко да е само "плацебо ефект", това понякога пак е достатъчно да ти помогне.

Обикновено хората са се сдобивали с талисмани като са плащали пари на знахари, баячки, съмнителни търговци. Някак си, в човешката природа е да вярваме, че предмети от дърво, метал, камък и какво ли още не, направени от някой друг наистина могат да имат магическа енергия от същите предмети от същите материали, когато са направени от самите нас.

Амулет дело на индианците сиукси от Северна Америка:


Някои талисмани може да се определят като генерални, многофункционални, общи (в смисъла влаган в израза "общопрактикуващи лекари"), докато други са по-специфични - срещу определена опасност или предназначени за носене от конкретна група хора. Например показаният на снимката амулет под формата на костенурка се е носел от малките момичета-индианки до навършване на пубертета. Той ги е предпазвал от болести. Друг пример за специфичен амулет са скилидките чесън, които са закачали суеверните хора по външните си врати - за да се предпазят от набези на вампири.

Някои талисмани се свързват с конкретни изображения и символи. Примери за това са египетският Анкх или "Инг и Янг".


Пентаграмата дълги векове е била защитен символ, но постепенно започва да се възприема и като сатанински знак. Въпреки това днес все още има хора, които носят медальончета-пентаграми не защото са сатанисти, а като предпазващ талисман.


Ето ви и 100 китайски йероглифа, които значат едно и също - добър късмет.


Чували ли сте за поверието за "лошото око"? Според това суеверие е възможно някой зъл човек да те урочаса само с поглед, да вгорчи живота ти, дори да ти докара болест. Макар да използвах думата "суеверие" смятам, че в "лошото око" има известна истина, дори и да е само на психическа основа ("носебо" ефект). Знайте че има противодействие - това е "синьото око", познато още и като Назар! Виждал съм го много пъти, мислел съм си просто, че е вид герданче за украса, досега не знаех, че е вид амулет.


Вярата в силата на Назар явно е толкова силна, че дори го слагат по сгради, самолети и т.н.


То хубаво са плеснали "синьото око" на опашката на този самолет, но авиокомпаниите по света е много по-добре да помислят за други реални защити. Крайно време е и пътническите самолети да бъдат оборудвани със системи за защита от бойни ракети, не се знае кога пак група пияни руски блядове ще решат да свалят пак някой граждански самолет.

"Синьото око" не е единственият тясноспециализиран талисман предпазващ от "зли погледи". Ето един амулет от древна Месопотамия, който има същата задача - бих го нарекъл "червеното око".


Споменах, че с времето пентаграма променя своето значение. Същото е и с Назар, оказва се, че той не е пазел от зли очи, а е бил тибетски символ за мъдрост, както и за прераждането.

Друг популярен днес талисман идва от Япония. Това е Манеки Неко - махащата котешка лапичка. В Страната на изгряващото слънце понякога този талисман се комбинира с друг талисман, който носи финансов успех.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар