17 май 2020

МИСТЕРИКОН (17 май 2020)


Нещо неочаквано. Световната карантина, която продължи няколко месеца доведе до това, че много хора за първи път са имали паранормални преживявания в домовете си. Странни усещания, полтъргайсти, дори видени духове.

Ето един произволен разказ:

"Събудих се около 3 през нощта, жаден за чаша вода. Отидох в кухнята и видях бял мъж на около 50. Той бе в износена военна униформа от Втората световна война".

На какво се дължи тази увеличена паранормална активност. Скептиците (да го духат?) биха казали, че на хората им е било скучно да са затворени толкова дни у тях и са почнали по-често да си измислят или въобразяват.

Не-скептичните обяснения варират. Тези духове, полтъргайсти и други неведоми сили според някои винаги са били у домовете ни, но просто едва сега ги забелязваме - или защото прекарваме повече време у нас или защото сме станали по-чувствителни заради кризата. Ако пък вярваме на теорията, че много от паранормалните феномени са материализирана проява на нашето подсъзнание (тулпи), то появата на повече призраци и др. отново показва, че сме се вълнували повече по време на карантината. Във всеки случай гответе се за нови срещи със свръхестественото през есента/зимата, защото както изглежда, се задава втора пандемична вълна и тя вероятно ще е много по-сериозна от първата.

Източник

И докато се чудим какво да правим с духовете, си оголваме фланга и може да получим "атака в гръб" от едни други "същества", на които от време на време обръщам внимание в моите блогове, макар че напоследък не съм го правил. Става въпрос за роботите и изкуственият интелект.

Предполагам, знаете за проверките "не съм робот" по разни сайтове. Трябва да цъкнете всички картинки на автомобили примерно, за да докажете, че не сте автоматичен бот. Появи се и първият сайт, който отсява хората, а не роботите!

Я изберете всички изображения на котки от дадените:


Един изкуствен интелект / невронна мрежа би могъл да се справи въпреки замъгляващият филтър. Един човек вероятно не - колкото и да налучква. Чудя се какво ли се показва след успешно преминаване на теста?

Самият сайт се казва доста оригинално "Хората не са поканени":


Но да не бързаме да се даваме на духове, роботи, извънземни и корона-вируси! Хората са оцелели толкова хиляди години, вероятно ще оцелеят още много повече. Ето ви един материал за няколко забележителни човека, които са допринесли много за развитието на човешкия род.

Тези гении са били трудни ученици

Най-интересното е, че като ученици, са били смятани за тъпи и посредствени. Което за пореден път доказва как обществото робува на конформизма. По-различните са отхвърлени, осмени и т.н.Тълковен речник:

Комформизъм - Промяна на поведението, чрез която индивидът отговаря на натиска на групата, опитвайки се да е в съгласие с нея, като приема предложени или наложени норми. Подчинение на груповата норма, което лишава личността от активност.Следва видео-клипът, с който в момента САЩ набират желаещи за техния най-нов вид войска - наскоро създадените техни космически сили. Не мога да отрека, че колкото и да ненавиждам Тръмп и преобладаващият американски мироглед, това видео е надъхващо. Дали един ден тези космически сили няма наистина да се изправят срещу враг идващ от дълбините на космоса?Знаете за легендата за меча Ескалибур? Който го извади от камъка, ще стане следващият крал на Англия. А знаете ли за легендата за тази рулетка? Който строител я извади от цимента, ще стане следващият бригадир на групата ;)


5 коментара:

 1. Анонимен17 май, 2020 10:16

  Днес ме развеселихте, но ме накарахте и да се замисля... Първо за паранормалните явления, освен че може би хората са по-спокойно в къщи прекарват повече време(та най -после освен децата и жената са видели и призраците в къщи :)), може би страхът у хората или притеснението им провокира тези явления. Относно заплахата от робото и изкуствен интелект- поради карантината много работодатели видяха, че работата от вкъщи не е проблем и смятат да останат така и след карантината. Най-после еволюция и в БГ- 60%/70% от бизнеса в развитите страни ет.нар дисранционен, ама тука не- да има шеф и секретарка и надзорнад рамото на работещия. Други пък видяха, че май имат повече служители от нужното и дадени активности могат да бъдат заместени или обединени или да с еползва някакъв софтуер. Та войната срещу машините е минало, ама срещу роботите предстои :)
  П.С. Ама време е нещо и за котки да сенапише, много ги обичам

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Какво интересно съвпадение - точно вчера вечерта писах нещо шантаво за котки в един имейл до един редовен читател. Освен ако не си ти и ме тролиш, съвпадението е наистина странно. Това за котките ще намери място в блога вероятно в някоя следваща статия.

   Изтриване
 2. Анонимен18 май, 2020 09:46

  :) Просто обичам котки и даже си имам 2, а преди публукивахте доста инетересни статии за котки. Не съм трол;)

  ОтговорИзтриване
 3. Да, надявам се скоро да има. Аз по едно време имах 14 котки :D

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен19 май, 2020 22:37

  това за втори пик е малко вероятно събитие.

  ОтговорИзтриване