10 май 2020

МИСТЕРИКОН (10 май 2020)

Тази седмица медиите гръмнаха с новината за новият проблем на Северна Америка - гигантските азиатски стършели-убийци:


Едва ли много хора ще починат след убождане от такъв стършел макар че и това е възможно (в Youtube има видео, в което се вижда как един стършел убива мишка). Проблемът е друг - този инвазивен вид унищожава местните пчелни популации. Пчелите опрашват растенията и без тях ще рухне цялата еко-система. Това значи едно - масов глад.

И между другото не за първи път споменавам азиатските стършели на страниците на Мистерика. Имаше статия за тях още през далечната 2011:


Поредното доказателство колко релевантен е моят малък блог.

Две интересни статии свързани с България:


Дълго време български учени работят над "Антибиотикум булгарикум", в чиято основа е щам, извлечен от киселото мляко. Предпоставките за успех са големи, но препаратът така и не оправдава надеждите. Защо?

Откриха планинската резиденция на Момчил юнак – родопския цар


Друга водеща новина от седмица, даже се чудих дали да не почна бюлетина с нея, а не със стършелите:

Телескопи от цял свят засякоха радиосигнал, който идва от нашата галактика

Става въпрос за така наречените бързи радио-сигнали, за които разбира се съм писал многократно в блога. Да се похваля ли отново или да се направя на скромен този път :Р ?

Самата новина може да не изглежда като кой знае какво, но за мен е изключително вълнуваща. Защо? Заради едно мое диво предположение, което съм описал тук:


Живеем в повече от интересни времена!

Следва трейлър за анимационния сериал "The Midnight Gospel", който в момента се върти по Нетфликс:Наркоманско ми еееее. Като бонус към трейлъра, ето ви и тази статия, която наскоро излезе в по-малкият ми блог "Странни игри в странни дни":

LSD: Dream Emulator вече и на английски

Бързо! Някой да се развика за прозорецът на Овертон :D Налагат ни западните наркотициииии, къде останаха традиционните български ценности като арда качак без филтър и ракията скоросмъртница?!!!

Започнах бюлетина с "азиатска" новина макар и от Америка. Завършвам го с азиатско изпълнение на популярна балканска песен. Японската банда Pyramidos ги открих наскоро и много ги харесах. Обичам такива аматьорски видео клипове.ПОДОБНИ СТАТИИ:
МИСТЕРИКОН (19 април 2020)
Под карантина в призрачен град + ситуацията в Сливен (статия от гост автор)
МИСТЕРИКОН (26 април 2020)

1 коментар:

  1. Радослав10 май, 2020 09:52

    За всички любители на тази Японска група тук може да чуете изпълнение на Брала Мома Къпини :)
    https://www.youtube.com/watch?v=T-4YV6fmH1k

    ОтговорИзтриване