30 април 2020

Най-кратките реки на света


Понякога е трудно да се различи малката река от потока или ручейчето. Има ручейчета от по няколко метра и никой не би си играл да търси най-късото такова. Коя река обаче е най-къса? Нека да разгледаме някои от претендентите. Много от тях не се признават от всички за реки, така че спорът за най-късата река на света остава открит.


Река Тамбораси в Индонезия е дълга едва 20 метра. Тя извира от скалист хълм и се влиза в морето. Като гледам на снимката има дори един приток от няколко метра.


Река Репруа се намира в непризнатата република Абхазия и е дълга 27 метра. Влива се в Черно море. Извира от пещерата Крубера, която е втората най-дълбока пещера на света. Ако приемем Репруа за втора най-къса река на света, се получава интересно съвпадение с това, че извира от втората най-дълбока пещера на света.


Омбла е 30-метрова река в Хърватия. Тя извира от карстов извор намиращ се в една пещера и се влива в Адриатическо море. Въпреки, че е дълга само 30 метра, водосборният ѝ басейн покрива няколкостотин квадратни километра - по различни изчисления от 600 до 900. Омбла дава питейна вода на град Дубровник. Това определено е една от най-значимите малки реки на света.


Река Рое е дълга 61 метра и се намира в САЩ, това е най-късата американска река. Преди е била призната от Гинес за най-късата река на света, но днес поради спорове тази титла май не се държи официално от никоя река. Рое се влиза в река Мисури.


Лос Патос се намира в Доминиканската република и също е дълга 61 метра. Популярна е за риболов.


Ди Ривър в Орегон, САЩ е дълга 130 метра. Започва от Дяволското езеро и завършва в Тихия океан.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар