29 април 2020

Свръхмистериозното изчезване на Роналд Тамен Джуниър

Дори още преди да се случи описаното в статията изчезване, мястото има незавидна слава. Сградата Олд Фишър Хол е построена през 1856 г. като част от женския колеж Оксфорд в Миями. Това учебно заведение не е особено популярно и затваря врати през 1882 г. Тухлената сграда за кратко е хотел, след което е купена от доктор Харли Кук, който я превръща в санаториум. Той е наречен Оксфорд Ритрид. Още докато съществува санаториума, за него се носят различни слухове. Като например, че д-р Кук провежда тайни експерименти в него или пък че под зданието са прокопани скрити тунели. Със или без експерименти, действително в санаториума умират много пациенти. Кръгът се затваря през 1925 и сградата пак става част от учебно заведение след като във въпросната година е закупена от университета в Миями. Превърната е в студентско общежитие и почти веднага се появяват твърдения, че е населена с духовете на починалите пациенти на някогашния санаториум. Не стига това, ами редовно студентите намират останали (злокобни) предмети от времето когато сградата е била лечебно заведение. Еееее'бати кефа! Защо едно време аз като бях студент не съм бил в такова общежитие!


През следващите 20-30 години в общежитието макар да има от време на време срещи с паранормалното, за щастие няма нещастни инциденти. Нещата се променят през 1953. Роналд Тамен Джуниър е многообещаващ студент. Той има добри оценки по всички предмети, свири в университетската джаз банда, част е от студентското братство Делта Тау Делта, както и от университетския отбор по борба.

На 19 април 1953 (ОМГ! подготвям настоящата статия точно на 19-ти април! Случайност?) около 8 вечерта Тамен е в стаята си и учи. Забелязва, че някой е оставил мъртва риба в леглото му, което най-вероятно е шега, всички сме правили или са ни правили подобни номера като сме били ученици или студенти и сме били на екскурзия с преспиване или сме живели в общежитие - с чаршафите, с пастата за зъби и т.н. Роналд се ядосва и отива да си вземе нови чаршафи, това е последният път, когато някой го вижда.

Около 10 вечерта в стаята се връща неговият съквартирант Чарлз Файндли. Лампите са запалени, радиото свири, но Роналд го няма. На масата има отворен учебник, а всичките лични вещи на младежа са тук - часовникът, портофела, ключовете от автомобила му, личните документи и т.н. Файндли не е обезпокоен, предполага, че Тамен е отишъл на парти. Когато обаче младият мъж не се появява и на следващият ден, нещата стават съмнителни.

Властите са известени и те започват издирване. Оказва се, че колата на Тамен Дж. Шевролет модел 1938 е все така на паркинга, а на задната седалка е неговият контрабас, на който той свири в джаз оркестъра. Най-странното е, че в стаята си, младият човек е оставил якето си, а месец април през въпросната година е изключително студен за сезона и дори снеговит (тази година април бе необичайно студен както в САЩ, така и в България, спомнете си само как започна месеца. Още едно случайно съвпадение?)

Властите проверяват и банковата сметка на Роналд, не са теглени пари от нея. По приблизителни изчисления, когато Роналд Дж. е напуснал стаята си (макар никой да не го е виждал да я напуска!), той трябва да е имал не повече от 15-20 долара пари в брой в себе си.

Има и други странности. Учебникът, който стои отворен на масата е по психология, а Роналд Тамен Джуниър се е отказал от този курс още преди няколко седмици. Кое го е накарало да преглежда отново материала?

Изглежда единственото нещо което липсва от стаята е една калъфка за възглавница. Звучи суперстранна тази липса, но може би има прозаично обяснение. След като вижда, че спалното му бельо е изцапано от оставената от някой риба, Роналд го занася в пералното помещение и си взема нов комплект. Може да е забравил да си вземе калъфка.


Властите почти напълно отхвърлят версията, че Роналд е насила отвлечен от стаята си. Той не е някой дребосък и не е страхливец, не случайно е част от отбора по борба на университета. Дори и да бяха пробвали да го отвлекат, той щеше да се съпротивлява и щеше да се вдигне такъв шум, че цялата сграда щеше да се събуди. Така че изглежда по някаква причина Тамен е напуснал сам стаята си, но как така никой не го е видял. Това трябва да се е случило между 20:00 и 22:00, едно ранно за студентите време, в което те още не са си легнали и ходят насам натам.

Снимки на изчезналия студент са разпространени из целия щат. Една жена живееща в съседен на университетския комплекс град се свързва с полицията. Градът макар и съседен не е въобще толкова близо и е странно някой да стигне до него пеша. Той е на 12 мили от университета на Маями, което си е близо 20 километра. Я пробвайте да ги извървите в студена вечер без връхно облекло. Жената казва, че млад мъж приличащ на издирвания Тамен Джуниър е позвънил на врата ѝ и я е попитал къде е най-близката автобусна спирка. Тя го е упътила, но е изключено този човек, който и да е той - Роналд или някой друг, да е отпътувал от града с автобус. Автобусите не се движат през нощта. Друго, което жената е добавила е, че мъжът не е носил палто или яке и лицето му е било изкаляно.

На базата на показанията на жената, полицията започва да подозира, че братството, в което участва Роналд, има пръст в изчезването му. Може би те са провели някакъв ритуал, някаква иницияция чрез която някой става пълноправен член на тази задруга. Много студентски братства, тайни общества, рокерски мото-клубове, дори криминални банди имат подобни ритуали, които често пъти включват опасни елементи и има немалко инциденти на пострадали кандидат-членове.

Една теория е, че част от ритуала на братството е да качат новият член в автомобил с калъфка на главата и да го зарежат някъде. Целта е сам да се ориентира къде е и да се прибере. Ритуалът с Роналд обаче се е объркал и той е умрял от студ някъде в гората. Членовете на Делта Тау Делта отричат да имат такъв ритуал или да са замесени по какъвто и да е начин в изчезването на Роналд Тамен.

Аз реших да потърся повече инфо за Delta Tau Delta (ΔΤΔ) и се оказа, че това въобще не е някаква малка групичка студенти-шегаджии. Нещо повече, тази организация може да се сравнява с прословутото студентско братство "Череп и кости" (Skull and Bones), за което най-вероятно сте чували - през него са минали редица известни американци като двамата президенти Джордж Буш, баща и син. Делта Тау Делта е основано през 1858 и продължава да съществува и до днес, има 133 активни секции с общо 170 000 членове! Това от една страна повдига редица въпроси какви ги вършат, но от друга почти отхвърля теорията, че имат ритуал подобен на описания по-горе - все някой от хилядите членове щеше да потвърди, че е минал през такава инициация.

Разследването на полицаите открива и нещо друго съмнително. Няколко месеца преди да изчезне Тамен е поискал от лаборатория в Хамилтън Каунти да му направи кръвен тест за определяне на кръвната група. Странното е, че е ходил чак до там за един такъв тест, който може да се направи и в самия университет. Заради това някои изказват интересна теория. Може би Роналд е забременил някоя студентка и е поискал кръвен тест за да разбере дали той е бащата. Когато е разбрал истината, е инсценирал сам изчезването си за да не поема отговорност за детето.

През годините са изказвани и други хипотези.

Според някои Тамен е инсценирал изчезването си, но не за да не става баща, а за да не би да го привикат в армията и да го пратят в Корея, където по това време бушува корейската война, в която САЩ участва активно.

Друга идея е точно противоположна - Роналд Тамен Дж. е вербуван от ЦРУ или друга служба и нищо чудно първите му мисии да са били именно в Корея. Това звучи малко по-правдоподобно поне в едно отношение спрямо само-инсценировката. ЦРУ е много по-способно да организира нечие незабелязано изчезване от препълнено със студенти общежитие отколкото сам човек.

Трети изказват предположението, че с Роналд се е случил някакъв емоционален и психически срив и дори той е загубил ума си. Напуснал е безцелно общежитието и е умрял някъде в дивата природа. За това психологическо обяснение говори отворения учебник, може би младежът е опитвал да си обясни какво му се случва.


Естествено мнозина намесват и свръхестественото в изчезването на Роналд Тамен Джуниър. Може би духовете витаещи на това място са докарали младежа до лудост. А може би самият Тамен става един от тях. Една вечер през ноември 1953, само няколко месеца след изчезването на Роналд Джуниър, много студенти чуват някой да пее навън недалеч от сградата.Те виждат висока облечена в бяло фигура, която прилича на изчезналия техен състудент. Няколко момчета излизат от общежитието и се опитват до приближат странника, но той побягва със свръхчовешка скорост. През следващите години Тамен Дж. ще се превърне в нещо като местна градска легенда и неговият дух спорадично ще бъде виждан из зданието. Според някои това е доказателство, че той е умрял в комплекса и тялото му е някъде тук, вероятно скрито в самата сграда.

Фишър Хол е съборена през 1978 и за да разсее всякакви слухове, полицията много внимателно претърсва всичко докато върви събарянето. Никъде не са намерени никакви кости, нито на Тамен, нито на някой от починалите пациенти което са участвали в предполагаеми тайни експерименти докато сградата е била все още санаториум.

Има хора, които продължават да дълбаят в този случай и те намират нещо интересно от 2002. През въпросната година ФБР унищожава пръстовите отпечатъци на Роналд Тамен Джуниър, които има. Това е странно, защото обикновено агенцията го прави при точно определено условие - 7 години след смъртта на човека. Нима Роналд Тамен Джуниър е починал през 1995 и ФБР знае за това? Може би той наистина е бил правителствен агент живял цели 42 години под фалшива самоличност и изпълняващ различни тайни мисии по целия свят?


Нека и аз изкажа една дива хипотеза за изчезването на човека. Никой не го е видял да излиза от стаята си, защото той е изчезнал направо от нея през отворил се портал в пространството. Ако вярваме на квантовата физика тези портали са теоретично възможни. Но вероятно са и нестабилни. При първото отваряне на портала в стаята на Роналд през него е изпаднала една риба. Затова и никой не си е признал, че е направил тази шега и е поставил риба в леглото на Роналд. Никой не я е слагал там, рибата сама е паднала, докато е нямало никой в стаята. При второто отваряне на портала Роналд вече е бил в помещението. От чисто любопитство той е пристъпил през портала и повече никой не го видял. Аз вероятно също бих направил така, отвори ли се внезапно "червеева дупка" в стаята ми. Изкушението да видя какво има от другата страна е твърде голямо, макар това да значи, че вероятно никога няма да се върна в моя свят. А вие бихте ли пристъпили в портала?

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странно телефонно преплитане

Няма коментари:

Публикуване на коментар